Українцям, які виконали однакові умови, платять різні пенсії: У чому причина і що відбувається

В Україні діюча пенсійна система призводить до швидкого застарівання пенсій. В результаті українці, що виконали однакові умови (наприклад, мали однакові зарплати і стаж), але вийшли на заслужений відпочинок в різний час, мають різні виплати, передають Патріоти України.

Співрозмовники OBOZ.UA в Мінсоці додають: зі старшими віковими групами дійсно є проблема. Пенсії дуже швидко застарівають. Так, абсолютна більшість українців отримує пенсію по єдиній формулі. Для цього середню зарплату за три останні роки (це 13 559,41 грн) множать на стаж в роках, на 1% та на співвідношення власної зарплати до середньої. Цього року українець з 35 роками стажу та середньою пенсію отримає виплату в розмірі 4745 грн.

В 2020-му середня за попередні три роки зарплата становила 7669,1 грн. Отже, з 35 роками стажу і середньою зарплатою пенсія становила 2684,1 грн. В 2021-му цю пенсію в межах щорічної індексації підвищили на 11%, в 2022-му – на 14%, в 2023-му – ще на 19,7%. А в 2024-му – на 7,9% до 4386 грн.

Виходить два пенсіонера з однаковим стажем, які обидва мали середню зарплати, отримують різні пенсії: 4745 грн (вийшли на пенсію щойно) та 4386 грн (вийшли на пенсію в 2020-му). І з кожним роком різниця між старою та новою пенсіями зростає.

В 2025-му в Бюджетній резолюції не передбачили збільшення мінімальної пенсії. Це може призвести до того, що всі українці, які малі зарплати або невеликий стаж, ризикують стати ще біднішими. При тому очікується проведення щорічної індексації (її розмір залежить від темпів зростання зарплат та інфляції). Разом з тим не стали скасовувати і вікові доплати.

Треба готуватись: Експерти розповіли, що буде з відключенням електроенергії взимку

субота, 7 вересень 2024, 23:35

В Україні взимку не вистачатиме близько 4-5 гВт струму. Необхідно готуватись до значних графіків відключень, при тому імпорт навряд компенсує дефіцит, передають Патріоти України. Про це в проєкті OBOZ.TALK розповіла Вікторія Войціцька, директорка з адв...

Українцям, які виконали однакові умови, платять різні пенсії: У чому причина і що відбувається

субота, 7 вересень 2024, 22:22

В Україні діюча пенсійна система призводить до швидкого застарівання пенсій. В результаті українці, що виконали однакові умови (наприклад, мали однакові зарплати і стаж), але вийшли на заслужений відпочинок в різний час, мають різні виплати, передають...