Українцям кардинально змінять формулу розрахунку пенсій: Ось що готують у Кабміні

В Україні планують запровадити нову систему розрахунку пенсій за віком. Передбачається, що у кожному українцю присвоять певну кількість балів. Це дозволить самостійно розраховувати розмір своєї пенсії, передають Патріоти України.

Про це розповіла міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю. За її словами, скоротити кількість пенсійних критеріїв скоротять до двох:

  • роки стажу;
  • щомісячні страхові внески.

Ці показники і будуть перераховані у пенсійні бали. При цьому їхня "вага" у сумі пенсії залежатиме не від фактичної суми зарплати конкретного українця, а від її відповідності середньому окладу по Україні.

Вартість кожного бала – 30% від середньої зарплати у конкретному році. Тобто навела приклад Жолнович, якщо людина відпрацювала 35 років і отримувала середню зарплату, вона отримуватиме не менше 30% свого заробітку в солідарній пенсійній системі.

Крім того, Кабмін пропонує встановити певну гарантію. Так, якщо людина відпрацювала не менше 15 років і досягла пенсійного віку їй виплачуватимуть мінімум 30% від мінімальної зарплати за цей рік.

"Спільно це дозволить заміщення лише в солідарній пенсійній системі на рівні 40% від заробітку людини. Водночас, солідарний внесок у пенсійну систему становить 18%, а ми повертаємо 40%. Це приріст вдвічі – жоден банк такого приросту не дає", – заявила Жолнович. А коли буде додатково запущено накопичувальну пенсійну систему, сумарна пенсія має становити не менше 60% від зарплати.

Нагадаємо, зараз українці, які вийшли на пенсію пізніше, отримують вищі виплати, ніж ті, хто став пенсіонерами вже давно. Це з тим, що у формулу розрахунку суми пенсії входять показники середньої зарплати. А вони суттєво різняться у різні періоди.

Наприклад, якщо дві особи відпрацювали на одній посаді однакову кількість років, але одна людина вийшла на пенсію у 2001 році, а друга – у 2022-му, то їх пенсії відрізнятимуться приблизно у півтора рази.

Газ, електрика чи дрова: Ось на чому вигідніше зимувати українцям

неділя, 1 вересень 2024, 23:25

Як підготуватися до складної зими й обрати найвигідніший варіант для опалення? Ця дилема нині актуальна для переважної більшості українців, передають Патріоти України. Через знеструмлення багато хто шукає альтернативні джерела електроенергії (генератор...

Українцям кардинально змінять формулу розрахунку пенсій: Ось що готують у Кабміні

неділя, 1 вересень 2024, 22:40

В Україні планують запровадити нову систему розрахунку пенсій за віком. Передбачається, що у кожному українцю присвоять певну кількість балів. Це дозволить самостійно розраховувати розмір своєї пенсії, передають Патріоти України. Про це розповіла мініс...