Українцям масштабно перерахують зарплати: Скільки платитимуть цього і наступного року

Номінальна зарплата в Україні 2023-го збільшиться на 19,6% (у попередньому прогнозі очікували 21,9). А наступного року українці зароблятимуть на 16,1% більше. При цьому, якщо від темпів зростання зарплати відібрати інфляцію, то середня зарплата 2023-го збільшиться на 3,9%, а наступного року - на 5,4%. Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ, передають Патріоти України.

Так, конкуренція підприємств за кваліфікованих працівників разом із пожвавленням економічної активності, а також виплати у бюджетному секторі зумовили певне покращення фінансового стану українців.

"Посередні оцінки за податковими даними, а також із зарплат, запропонованих у вакансіях на сайтах пошуку роботи, свідчать щонайменше про подальше зростання номінальної оплати праці. А за даними щодо виплат зарплат на картки банків – зростала і оплата праці в реальному вимірі . Це, зокрема, пояснюється і уповільненням інфляції", - наголошуються в НБУ.

Як і раніше, вагому підтримку доходів населення надавали соціальні виплати з бюджету та індексація пенсій. За опитуваннями підприємств, зростання витрат на оплату праці продовжуватиметься. Цьому сприятимуть адаптація бізнесу до роботи в умовах значних ризиків безпеки та збереження м'якої фіскальної політики.

Відновлення економіки зумовить подальше пожвавлення попиту на робочу силу, що на тлі все ще високої інфляції підтримуватиме значні темпи зростання номінальних трудових доходів, особливо у секторах, де буде дефіцит кваліфікованої робочої сили. У повоєнний час цьому додатково сприятиме посилення конкуренції із закордонними роботодавцями за мобільну робочу силу. Підвищення трудових доходів у реальному вимірі відновиться у поточному році, проте темпи залишатимуться досить низькими через все ще високу інфляцію та повільне зростання продуктивності.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...