Українцям назвали реальний тариф на електроенергію - вчетверо вищий за попередній

В Україні з червня підвищили тариф на електроенергію. Проте він не відповідає економічним критеріям. У НКРЕКП назвали реальний тариф на комунальну послугу, передають Патріоти України.

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, повідомили, що електроенергія для населення має продаватися по 5,50 грн/кВт*год. За даними регулятора, зараз українці платять за тарифом, що покриває трохи більше чверті витрат на виробництво та доставку електрики споживачам, а також оподаткування.

Як формується ринковий тариф на електроенергію

Тариф на світло формується зі середньозваженої ринкової ціни купівлі-продажу електроенергії за добу вперед, тарифів на послуги з передачі та розподілу, а також оплати універсальних послуг постачальнику.

У квітні поточного року тариф становив 2,81 грн/кВт*год без врахування податку, а тариф на послуги з передачі та розподілу — 0,43 грн/кВт*год та 1,32 грн/кВт*год без урахування ПДВ. Вартість послуг постачальника універсальних послуг склала 0,115 грн/кВт*год без урахування ПДВ, що становить 20%. Таким чином, виходить 5,50 грн/кВт*год.

Як змінилися тарифи на електроенергію в Україні

Раніше українці, які використовували до 250 кВт*год на місяць, платили по 1,44 грн/кВт*год. За використання 250 кВт*год на місяць потрібно було оплачувати по 1,68 грн/кВт*год. З 1 червня побутові споживачі платять по 2,64 грн/кВт*годину. Цей тариф діятиме до 31 грудня, а потім может бути переглянутий.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що таким чином платіжка за електрику в середньому зросла на 250 грн. Українці вже почали одержувати нові рахунки за комуналку. Суми зросли на 300–500 грн. На багатьох споживачів ще чекає неприємний сюрприз, бо вони отримують платіжки у другій половині місяця

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...