Українцям перерахують пенсії: Хто та яку надбавку отримає

Українцям у березні 2023 року буде проведено масштабну індексацію пенсій. Її розмір залежить від розрахункового розміру пенсії. При цьому індексація, ймовірно, буде значно вищою, ніж 2022-го, оскільки її розмір залежить від рівня інфляції, передають Патріоти України.

Розмір цього індексу: сукупність від половини торішньої інфляції плюс половина середнього за три роки зростання зарплат. Зростання зарплат буде незначним (близько 7%), а половина від розміру інфляції – близько 15%. Загалом частину пенсій можуть підвищити на 22%.

Кого не зачепить таке підвищення? Ті українці, які мають невеликий стаж, отримували маленькі зарплати, мабуть, одержать незначне збільшення. Справа в тому, що їхній розрахунковий розмір пенсії і так значно нижчий за ту суму, яку вони отримують. А підвищуватимуть не фактичну пенсію, а ту розрахункову величину.

Проблема є у самій формулі розрахунку пенсій. Вона вкрай невигідна для українців і призводить до поступового зниження рівня виплат. Середню зарплату за три роки по країні множать на співвідношення власної зарплати до середньої, на стаж у роках та на 1%. Таким чином, за 35 років стажу та середньої зарплати можна розраховувати на пенсію, розмір якої складе всього 35% від середньої зарплати по країні за три роки. А її розмір значно нижчий за актуальну середню зарплату.

"В уряді є політична домовленість про те, що ми шукатимемо кошти для індексації пенсій у березні 2023 року, як це закладено в законі. Ситуація непроста, але ми розуміємо, як ми рухаємось у бюджетному процесі", – цитує пресслужба Мінсоцполітики главу відомства Оксану Жолнович.

А ось із зарплатами ситуація йде інакше. Мінімалку не збільшуватимуть (індексація не передбачена в бюджеті), проте бізнес у разі, якщо відновлюватиметься економіка, змушений буде підвищувати і зарплати. При цьому, якщо економіка не відновлюватиметься, а обстріл мирних міст триватиме, ситуація із зарплатами може навіть погіршитися.

Джерело: Обозреватель

Пастка закривається: Російська економіка наблизилась до краху ближче, ніж здається, - аналітик

п’ятниця, 17 травень 2024, 8:15

Російська економіка не може вічно уникати кризи, і вона стає все більш вразливою до потрясінь, пише експерт з російської економіки та дослідник Центру аналізу європейської політики Олександр Коляндр. Зазначається, що російська економіка продемонструвал...

Мідь подорожчала до максимуму за два роки. Чому це добрий сигнал світу

п’ятниця, 17 травень 2024, 5:58

Ф’ючерси на мідь на товарній біржі в Нью-Йорку зросли до максимуму з квітня 2022 року – до 5,02 дол за фунт, і до 10 185 дол – на Лондонській біржі металів. Ціни залишаються високими на тлі будівництва центрів обробки даних і подальшої електрифікації с...