Українцям перерахують платіжки за комуналку, яку вони недоотримали: Як відбувається перерахунок

Через бойові дії та регулярні ракетні атаки РФ по об'єктах інфраструктури України багато жителів періодично залишаються без тих чи інших комунальних послуг. У таких випадках платіжки за комуналку українцям перерахують. Як саме має відбуватися перерахунок, розповів "24 канал", передають Патріоти України.

Плата за опалення

За нормами температура в будинку повинна бути мінімум 18 градусів. Відповідно до постанови Кабінету міністрів №151 за кожен день порушення такої норми суму у платіжці має бути зменшено на 3,3%. Якщо компанія, яка надає послугу, не хоче переглядати нараховану у платіжці суму, то споживач має право подати скаргу.

Компенсація за час відсутності послуги може включатись у наступні платіжки, наприклад наступного місяця. У деяких регіонах України таку практику вже впроваджено. Наприклад, КП "Тернопільміськтеплокомуненерго" перерахувало нараховані в листопаді платежі за тепло та гарячу воду. Гроші, сплачені за час відсутності послуги. будуть включені до грудневого платежу.

Плата за воду

Відповідно до прийнятих норм, якщо вода відсутня понад 30% від загального часу надання послуги, то за кожну добу такого порушення сума, призначена у платіжці, за аналогією з теплом втрачає по 3,3%.

Плата за електроенергію

З електроенергією дедалі простіше. Завдяки "поголовному" наявності лічильників, враховується лише обсяг споживаної електрики. За відсутності електропостачання зупиниться і лічильник.

Плата за гарячу воду

Температура гарячої води може коливатися від 75 до 50 градусів. Якщо вона впала до діапазону 49-45 градусів, це вже не гаряча вода, і в такі дні тариф має бути знижений на 10%.

Суттєвіше зниження тарифу, а саме на 30%, можливе при падінні температури гарячої води до 44-40 градусів. Якщо температура гарячої води опустилася нижче 40 градусів, то таку воду можна вважати холодною та оплачувати її можна відповідно як холодну.

Якщо у житлі ніхто не проживає протягом 30 днів і більше, то за воду та газ платити не обов'язково (якщо там не встановлені лічильники газу та води). Однак у такому випадку необхідно звернутися до постачальника послуги та повідомити його про вашу відсутність. Якщо в квартирі є прилади обліку, їх показання подаються щомісяця за попередній місяць

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...