Українцям платять по 16 тис. грн від Червоного Хреста: Хто може отримати та як подати заявку

Українським ветеранам війни, які отримали інвалідність через повномасштабну війну, виплачують по 16 тис. грн від Червоного Хреста України (ККУ, не Міжнародного Комітету Червоного Хреста, це різні організації). Виплати здійснюються по 4 тис. грн на місяць протягом чотирьох місяців, передають Патріоти України.

Наразі триває другий етап виплат, якийстартував 22 березня. У рамках цього етапу виплати нададуть 15 тис. отримувачів (на першому етапі було 10 тис. осіб).

Програма спрямована на підтримку ветеранів війни, які отримали інвалідність 1-ї чи 2-ї групи внаслідок війни. Виплати не залежать від отримання будь-якої іншої допомоги.

"Подання заявки на отримання грошової допомоги безкоштовне і заповнюється одержувачем самостійно. Не передавайте свої особисті дані третім особам!" – попередили в Кабміні, бо шахраї в Україні вже почали наживатися на нібито оформленні заяв на надання допомоги.

Як оформити отримання 16 тис. грн від Червоного Хреста

Подати заявку можна через інформаційний ресурс Е-ветеран. Для цього знадобиться електронний підпис (якщо його немає, читайте про оформлення нижче). Інструкція з подання заявки виглядає так:

  • Перейти за посиланням, переглянути сторінку вниз і вибрати пункт "Надання підтримки людям з інвалідністю в результаті війни"
  • Пройти електронну ідентифікацію за допомогою електронного підпису (КЕП).
  • Перевірити персональні дані (ПІБ, ІПН).
  • Вказати дані картки для виплат (номер рахунку у форматі IBAN), а також номер телефону та адресу електронної пошти.
  • Надіслати заяву.

Якщо одержувач не має банківського гривневого рахунку, його потрібно відкрити. Зробити це можна в будь-якому банку на власний вибір, там же можна дізнатися номер рахунку у форматі IBAN. Якщо у отримувача змінився номер рахунку, заяву доведеться подати наново.

Відеоінструкція із заповнення анкети:

Заявка пройде перевірку Мінветеранів. Якщо потенційний одержувач відповідає всім критеріям програми, йому автоматично буде призначено виплати на вказаний в анкеті номер рахунку.

"Повідомлення про нарахування чи відмову не надсилатиметься заявникам з міркувань безпеки даних ветеранів війни", – зазначають у Кабміні. Якщо є всі підстави для виплати, але її не було отримано, потрібно зателефонувати за телефоном +38 063 688 95 96.

Як отримати електронний підпис

Якщо у ветерана вже є електронний цифровий підпис (ЕЦП), отримувати окремо кваліфікований електронний підпис (КЕП) не потрібно. Під час заповнення заяви спрацює і ЕЦП. Однак, на даний момент ЕЦП більше не видають. Тому якщо потенційний одержувач взагалі не має цифрового підпису, потрібно оформити КЕП. Зробити це можна кількома способами:

  • у податковій службі;
  • у казначействі;
  • у державному ПриватБанку;
  • у мобільних операторів за допомогою Mobile ID.

Найпростіше отримати КЕП онлайн клієнтам "Привату". У такому разі не доведеться нікуди йти, все можна зробити у "Приват24". Для цього потрібно:

  • у меню "Всі послуги" – "Бізнес" вибрати пункт "Завантажити сертифікат";
  • заповнити заяву, перевірити дані та підтвердити їх правильність;
  • вибрати місце на комп'ютері, де буде збережено файл із КЕП та створити пароль для файлу;
  • ввести на запит систему код із SMS або мобільного додатка "Приват24".

На екрані з'явиться серійний номер сертифіката, а на електронну пошту надходить повідомлення про підтвердження випуску КЕП. Такий ключ буде дійсним протягом року.

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...

Пенсійний фонд радить деяким українцям відмовитись від пенсії: У чому причина і чи це може бути вигідним

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:30

Людям, які досягли 60 років, вигідно продовжувати працювати й вийти на пенсію пізніше. У такому разі можна отримувати більші виплати. Про це нагадують у Пенсійному фонді України, передають Патріоти України. У відомстві наголошують, що право на призначе...