Українцям повинні компенсувати вартість установки газового лічильника: Як змусити оператора ГРМ повернути гроші

Установка газового лічильника повинна проводитися за гроші оператора ГРМ. Однак на практиці виходить, що клієнти нерідко самі встановлюють прилади обліку газу. У такому випадку облгаз зобов'язаний компенсувати їм вартість установки лічильника, зазначають Патріоти України.

Ринок газу вимагає, щоби прилади обліку споживання газу були в кожному домогосподарстві. Однак на практиці ще понад мільйон квартир, які споживають газ тільки для приготування їжі, не обладнані газовими лічильниками.

Влада вже кілька разів переносила крайні терміни установки газових лічильників. Цього разу споживачам дали час до 1 січня 2023 року. Тим, хто до цієї дати не встановить у себе в квартирі лічильник, погрожують припинити постачання газу. Правда, фахівці кажуть, що на практиці в багатоквартирному будинку це зробити непросто. Однак загроза така є. Крім того, держава вирішила підстьобнути таких клієнтів високими нормами споживання газу. За цими нормативами, сім'ям без лічильника доведеться платити більше ніж тим, у кого лічильник є.

Щоб не платити більше і не випробовувати долю, багато споживачів встановлюють лічильники за свій рахунок, хоча це повинно здійснюватися за рахунок оператора ГРМ або, іншими словами, облгазу. Природно, такі клієнти хочуть отримати компенсацію за установку газового лічильника, проте нерідко облгази відмовляються повертати їм витрачені гроші.Газовики посилаються на відсутність відповідного порядку, встановленого Кабміном. Однак, незважаючи на те, що ця процедура дійсно не виписана, закон чітко говорить, що установка газового лічильника проводиться за рахунок оператора ГРМ. Навіть більше - вартість цієї установки закладена в тарифах операторів ГРМ, за якими всі споживачі оплачують їх послуги.

Юрист Олексій Гнатенко навів випадок із практики. Дніпровський апеляційний суд, розглядаючи таку справу, виніс постанову, якою підтвердив, що саме оператор ГРМ несе фінансову відповідальність за установку газового лічильника. А тому облгаз повинен компенсувати своєму клієнтові вартість цієї процедури.

"Ці рішення дають вагомі шанси споживачеві природного газу домогтися компенсації своїх витрат на установку лічильника у оператора ГРМ. Зобов'язання по відшкодуванню витрат прямо закріплено в законодавстві, і не може бути невиконаним через відсутність закріпленої процедури", - підкреслив Гнатенко. Тому, якщо облгаз відмовляється компенсувати клієнтові витрати по установці газового лічильника, то клієнт має право звернутися до суду. При цьому клієнт повинен надати суду письмову відмову облгазу відшкодування цих витрат.

Готові відкритися уже через місяць: В аеропорту "Київ" заговорили про відновлення польотів

вівторок, 16 квітень 2024, 9:57

Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) готовий приймати пасажирів через місяць з моменту відкриття авіаперевезень. Коли саме це станеться, поки що невідомо, проте керівництво "Києва" запевняє, що всі технічні пошкодження аеропорту можна швидко усунути. П...

Попри війну та кризу минулих років: Найбільша державна судноплавна компанія України отримала рекордний прибуток у 2023-му

вівторок, 16 квітень 2024, 9:32

Чистий прибуток державної компанії "Українське Дунайське пароплавство" за 2023 рік становив 719 млн. З 2022 року компанія сплатила у бюджет податків на суму понад 1,06 млрд грн, повідомив голова компанії Дмитро Москаленко. Рекордний прибуток УДП за мин...