Українцям продають фальшиві долари: Що робити у разі сумнівів щодо купюр

Серед усіх іноземних валют злочинці в Україні найчастіше підробляють долари. При чому переважно це купюри номіналом 50 та 100 доларів. Про це повідомила пресслужба Національного банку України, передають Патріоти України.

В НБУ зазначили, що у 2022 році частка доларів від усіх підроблених банкнот іноземних валют складала 91%, а євро — 8%.

При цьому купюри номіналом 100 доларів підробляють набагато частіше – 76% від загальної кількості вилучених підроблених купюр становлять саме вони. На фальшиві 50 доларів припадає 23%. Щодо підробок євро, то ситуація наступна: 50 та 100 євро (26% та 28% від загальної кількості вилучених підроблених євро).

Крім того, в Національному банку зазначили, що за результатами моніторингу 2022 року підробки банкнот гривні нового зразка становлять лише 11% від загальної кількості підробок, вилучених у банківській системі. На 1 мільйон справжніх банкнот гривні нового зразка кількість підроблених становила лише 0,2 банкноти.

Що робити у разі сумнівів щодо справжності грошей

В НБУ наголосили, що у разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот як гривні, так й іноземної валюти громадяни можуть звертатися до банків, які передають ці банкноти для проведення досліджень Нацбанку.

"За результатами таких досліджень, що здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними. Банкноти іноземної валюти, визнані справжніми, повертаються власнику", — розповіли в Національному банку України.

Як зазначає регулятор, підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їхньої вартості. Про їхнє вилучення Нацбанк повідомляє Бюро економічної безпеки України (БЕБ). Підроблені банкноти передаються їх уповноваженим працівникам для проведення розслідувань.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...