Українцям радять запасатися генераторами і зарядними станціями - масштабні відключення світла можуть повернутися

Майбутня зима може стати для України складнішою за попередню. При чому проблеми будуть навіть за умови відсутності обстрілів. Річ у тім, що з холодами споживання електрики зросте. А отже, зросте і навантаження на і так ослаблену енергосистему країни. Відповідно, відключення світла можуть повернутися, а тому українцям вже зараз радять готуватися до цього: зокрема закуповувати генератори та зарядні станції, передають Патріоти України.

"Якщо Запорізької АЕС у системі не буде, то у нас будуть досить відчутні проблеми з генерацією. Розмір цього дефіциту, як мені особисто видається, перекрити імпортом ми не зможемо. Просто стільки імпорту ми не затягнемо. Тому взимку цілком можуть бути обмеження", – розповів директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Зі свого боку, виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук на прикладі Києва пояснив: кожні мінус п'ять градусів температури повітря – це плюс 100 МВт споживання. І "що буде холодніше, то більше буде дефіцит".

"Україна споживатиме більше і може виникнути значно більший дефіцит, який не вдасться покрити імпортом. Коли імпорту не вистачить, систему доведеться балансувати відключеннями", – визнав він.

Ситуація гірша, ніж була у 2022 році

Завдані росіянами руйнування української енергомережі виявилися надто масштабними, щоб упоратися з ними за літо. За словами Сахарука, на час закінчення попереднього осінньо-зимового періоду "75% теплової генерації було зруйновано або пошкоджено".

"Умови, в яких ми почнемо цю зиму, будуть набагато гіршими за ті, що були на початку минулої зими. Такого не було в 2022 році", – констатує він.

Голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус пояснює: головною проблемою наразі є відсутність запасу міцності у мережах "Укренерго". Зокрема, на її підстанціях.

"Ми залежні від великих генеруючих об'єктів, які видають електроенергію через великі підстанції. Відповідно, критично важливе значення має запас міцності на тих підстанціях, а зараз він недостатній", – розповів він.

Йому вторить і енергоексперт Геннадій Рябцев, який зазначає: наразі баланс в енергомережі "недостатньо міцний"

"Чому кажуть, що може бути гірше, ніж минулого року? Через відсутність резерву потужностей, що генерують", – підкреслив він.

Що робити людям

Втім, говорити про невідворотність масових відключень поки що не можна. Як зазначив співрозмовник авторів матеріалу в уряді, "точно оцінити чи спрогнозувати, якою буде ситуація, зараз неможливо".

При цьому він визнає: імовірність нових атак на енергетику дуже велика. І якщо Росія знову вдасться до них, "аварійні ситуації та відключення неминучі".

Проте ситуація не безнадійна. Річ у тім, що 2022 дав енергетикам дорогоцінний досвід. І тепер вихід із ладу якоїсь системи "не є несподіванкою чи катастрофою – компанії добре розуміють, як слід реагувати на будь-яку ситуацію".

Українцям же, зазначається у матеріалі, найкраще вже розпочати готуватися до можливих проблем. Навіть якщо їх і вдасться уникнути.

"Якщо у вас є генератор, проведіть його техогляд і запасіться паливом. Те ж стосується потужних павербанків. Готуйтеся до того, що ці речі вам знадобляться", – попереджає Харченко.

Не позбавлятися генератора радить і Сахарук. Крім того, зазначає він, слід звернути увагу на утеплення будинків.

Про це говорить і Рябцев. За його словами, слід забезпечити автономне енергозабезпечення:

  • будинків;
  • фермерських господарств;
  • малих підприємств у разі аварій.

"Українцям потрібно зрозуміти: до кінця війни проблеми з електроенергією не зникнуть. Труднощі будуть навіть після її закінчення, тому краще до цього бути готовими", – підсумував він.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...