Українцям розповіли, чого очікувати після "скасування дефолту" і чи варто скуповувати долари

На тлі вкрай важливого для української економіки досягнення принципової угоди з кредиторами щодо реструктуризації держборгу найближчим часом в Україні не очікується різких змін курсу долара, передають Патріоти України.

За очікуваннями банківського сектора, той співпадатиме з прогнозами, закладеними до держбюджету. За ними на кінець року курс може сягнути 42,1 грн/долар. Відповідно, скуповувати долари з надією швидко заробити резону немає.

Про це OBOZ.UA розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий. Він зазначив: не виключено, що міжнародна допомога спрямована на те, щоб Україна мала можливість не лише утримати економіку, а й закласти основи для її розвитку, а також реформ. А "реструктуризація сприятиме цьому".

"Рішення про відстрочку (реструктуризацію) щодо сплати частини зовнішнього боргу України вкрай важливе для економіки країни, адже фактично вивільняється значна частина коштів, які Україна має сплатити за зобов'язаннями, і країна уникає дефолту. В умовах війни економічна криза вкрай небажана та деструктивна", – пояснив банкір.

Водночас, наголосив Лєсовий, найближчими місяцями саме внутрішні економічні чинники впливатимуть на курс. Адже валютний ринок "лише побічно залежить від реструктуризації".

"Зникне один із психологічних факторів, який стимулював попит, – побоювання обвалу гривні. Головні економічні чинники формування курсу незмінні – співвідношення попиту й пропозиції, рівень інфляції тощо. Крім того, ефективна політика НБУ гарантує, що ситуація на валютному ринку перебуватиме у нормальному робочому режимі", – констатував банкір.

Яким буде курс долара з понеділка

Водночас, за словами Лєсового, на новому тижні очікується суттєва зміна курсу готівкового долара. За прогнозами, з 5 до 11 серпня вартість американської валюти в банках та обмінниках перебуватиме у межах 40,7-42 грн. Таким чином, не виключається зниження курсу в купівлі та зростання у продажу.

"Наступного тижня триватиме короткочасний період відносного затишшя, викликаний своєчасними та ефективними заходами регулятора, який вчасно загасив полум’я надмірного попиту. Крім того, регулятор не відмовиться від режиму керованої гнучкості, що означатиме збереження "системи" валютних змін та поперемінну зміну висхідного та спадного трендів", – йдеться у повідомленні.

Іншими словами, пояснив банкір, на ринку, як і раніше, спостерігатимуться "вже звичні зміни". Зокрема:

  • курси валют то зростатимуть, то знижуватимуться;
  • "ці зміни не будуть кричущими чи загрозливими".

"Таким чином, можемо припустити, що на валютному ринку триватиме "проміжний стабілізаційний етап" з новими, але в міру стабільними коридорами. Ближче до осені або на її початку очікується, що на ринку виникне нова кон’юнктура, а курсові показники можуть дещо наблизитися до закладеного в бюджеті курсу на кінець року – до 42 грн/долар", – резюмував Лєсовий.

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...

В Україні стрімко здорожчають популярні продукти: Ось на яку вартість очікувати

середа, 7 серпень 2024, 9:32

До кінця літа 2024 року ціни на крупи можуть зрости на 3-5%, а на хліб – на 4-6% через зростання цін на електроенергію та сировину. Споживачам варто бути готовими до подальшого підвищення вартості цих продуктів. Про це розповіла науковиця Інституту агр...