Українцям розповіли, що буде з дефолтом: Ось до чого готується країна

Україні не загрожує дефолт. Максимум - затягування переговорів щодо реструктуризації боргу. Що може призвести до т.зв. "технічного дефолту", який, проте, не матиме жодних негативних наслідків для країни, адже зрештою сторони зможуть дійти згоди. Про це повідомив інвестиційний банкір Сергій Фурса, передають Патріоти України.

Він зазначив: навіть якби зараз в Україні стався дефолт за зовнішнім боргом, то це нічого не змінило б – оскільки "всі наслідки дефолту без самого дефолту у нас і так вже є через війну".

"Але ж і дефолту не планується. Йдуть перемовини з кредиторами по реструктуризаціі зовнішнього комерційного боргу. Єврооблігацій. Загальна сумма - 20 млрд доларів приблизно. І ці перемовини не з явились зненацька. Це абсолютно планова процедура, про яку всі знали останні два роки. То ж нічого екстроординарного не відбувається. ", – пояснив суть того, що відбувається, Фурса. Він наголосив: ці переговори можуть закінчитися тим, що сторони домовляться. І тоді буде:

  • "списання близько 50% від суми боргу і пролонгація решти років на 10";
  • інші технічні деталі, про які зараз тривають переговори.

Однак є й інший варіант – що сторони не домовляться. У такому разі "ніхто нікому нічого не платить, а Мінфін із кредиторами приходять до висновку, що нічого не ясно і потрібно ще почекати".

"Є тут дефолт? Ні. Немає. Нікому він не потрібен. Чи може статися так, що просто перемовини затягнуться і не встигнуть завершитись до часу Х? Так. Але тоді інвестори і Україна погодяться проводити перемовини далі і це назовуть "технічний дефолт", а через місяць таки домовляться", – резюмував банкір.

Його підтримують і в Центрі економічної стратегії (ЦЕС). Там зазначають:

  • домовленості потрібно досягти до серпня;
  • це має бути саме домовленість про реструктуризацію, "а не чергове призупинення виплат за боргом".

"Проте, навіть якщо домовленості досягнено не буде, ймовірним варіантом є погоджене з кредиторами продовження мораторію за виплатами ще на рік. А не дефолт України", – констатували там.

Чому пішли розмови про дефолт України

Розмови про те, що за місяць Україна може опинитися у стані дефолту, пішли після матеріалу видання The Economist. У ньому стверджується, що країна має місяць, щоб домовитися з кредиторами про реструктуризацію боргу та уникнути дефолту.

Автори матеріалу пояснюють: Україна запропонувала кредиторам угоду, яка скорочує 60% від поточної вартості боргів, проте ті вважають, що списувати треба лише 22%. При цьому хоча МВФ і зацікавлений у тому, щоб Україна домовилася про списання боргів, угода, наголошується, видається малоймовірною у відведений час.

Тому приходять до висновку аналітики, якщо угоди щодо реструктуризації не буде, Україна має два варіанти. Зокрема:

  • домовитись про продовження мораторію на виплати за боргами;
  • оголосити дефолт.

Королівство кривих дзеркал

п’ятниця, 5 липень 2024, 19:02

Мінсоцполітики (!) пропонуватиме «оптимізувати» (людською мовою – «скоротити») соціальні видатки. Завжди думав, що задача Мінсоцполітики – знаходити шляхи виплат цих видатків. Зокрема, за рахунок зменшення втрат на корупції, неефективному управлінні і ...

У квартирах українців проводитимуть газові перевірки: Ось що потрібно знати

п’ятниця, 5 липень 2024, 18:57

Від 2024 року у будинках українців проводитимуть технічний огляд газових мереж та обладнання. Для цього ввели додаткову платіжку, розмір якої залежить від кількості квартир, обладнання та віку будинку. Наразі спеціалісти перевірили 10 тисяч будинків – ...