Українцям, що не мають роботи, обмежили максимальний розмір допомоги з безробіття

Українцям, які втратили роботу та офіційно зареєструвалися в центрах зайнятості, належить допомога з безробіття. Через війну розмір цієї допомоги зменшили, а строк отримання виплат скоротили.На що нині може розраховувати офіційно зареєстрований безробітний, розповіла директорка Державної служби зайнятості Юлія Жовтяк, передають Патріоти України.

Отже, попри війну і бюджетну скруту, безробітні українці усе ж можуть розраховувати на певну допомогу від держави. Щоправда зараз розмір цієї допомоги нижчий, ніж був до війни, і тривалість виплат стала вчетверо коротшою.

До війни безробітні українці могли отримувати фінансову допомогу від держави упродовж року. Щоправда, під час цього періоду розмір виплат двічі переглядали, та все ж безробітний міг цілий рік розраховувати хоч на якусь державну підтримку. Звісно - у випадку, якщо йому ще до закінчення цього терміну не запропонували роботу від центру зайнятості, або він сам її не знайшов.

Розмір допомоги з безробіття залежав від зарплати, яку отримував безробітний, і від стажу його роботи. Але він не міг бути вищим за півтори мінімальні зарплати.

Тепер у зв'язку з війною і тяжким становищем в економіці країни, тривалість виплати допомоги з безробіття скоротили до 3 місяців. А максимальний розмір допомоги не перевищує однієї мінімалки, тобто 6700 гривень.

Виняток залишили тільки для однієї категорії безробітних, яким дозволили отримувати державну допомогу упродовж цілого року. Йдеться про людей передпенсійного віку, яким вже важко знайти роботу, і яким до пенсії зосталося не більше року.

Війна також внесла корективи у процедуру реєстрації безробітного. Тепер це можна зробити, як за безпосереднього візиту до центру зайнятості, так і через "Дію".

Крім того, при реєстрації можуть піти назустріч переселенцям, які з певних причин не мають документів, що підтверджують їхній стаж роботи і розмір зарплати. У такому випадку при реєстрації беруть до уваги дані, які містяться про людину у різних державних реєстрах. Втім, якщо вона працювала на законних підставах, та отримувала білу зарплату, то в реєстрах про неї має бути вичерпна інформація.

Допомога з безробіття призначається відразу, як тільки громадянин отримав статус безробітного.

До речі, за приблизними підрахунками через війну втратили роботу близько 5 мільйонів українців. Проте навіть кожен десятий із них не став на облік у центрі зайнятості. Почасти це пов'язано з тим, що більшість чоловіків взагалі не стає на облік в ЦЗ, побоюючись легалізувати свою присутність і потрапити під мобілізацію.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...