Українцям з кредитами можуть закрити виїзд за кордон: Хто в зоні ризику

Сьогодні немало українців мають кредити в тих чи інших фінансових установах. Зазвичай наявність кредиту ніяк не обмежує громадян у пересуванні рідною країною та за її межами, передають Патріоти України.

Проте в деяких випадках кредити можуть стати причиною для заборони виїзду за кордон.В якому випадку українця з кредитом можуть не випустити за межі рідної країни, розповіло видання tribun.

Із 24 лютого 2022 року, тобто відколи в Україні були оголошені воєнний стан та загальна мобілізація, українським чоловікам обмежили право на виїзд за кордон. Тепер таке право мають лише громадяни, які не підлягають призову. Водночас, більшість жінок мають право на перетин кордону та активно цим правом користуються. Однак у деяких випадках наявність непогашеного кредиту може і їм завадити виїхати за кордон.

В яких випадках кредит може зробити громадянина України невиїзними, роз'яснив адвокат і юрист Ario Law Firm Антон Діденко.

Отже, за словами Діденка, так може статись у тому випадку, якщо позичальник не повернув банку позику, і той звернувся до суду. У такому випадку кредитор може клопотати, щоби суд заборонив позичальнику виїзд за кордон.

"У зв’язку з невиконанням грошових зобов’язань, у тому числі кредитних, особі може бути обмежено право виїзду за кордон", – роз'яснив Діденко.

Отже, якщо така судова ухвала є, і за нею відкрито виконавче провадження, то до позичальника можуть бути вжиті певні репресивні заходи. Зокрема, йдеться про арешт банківських рахунків, майна, а в деяких випадках і про заборону на виїзд за кордон.

Але доки виконавчого провадження немає, ніхто не може через кредитну заборгованість обмежити громадянину право на перетин державного кордону.

"В іншому випадку заборони не існує, а також жодних додаткових документів особі, яка має кредит, брати з собою не потрібно", – додав юрист

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...