Українцям збільшать пенсії вже за кілька днів: Скільки почнуть отримувати з березня

У березні в Україні буде проведено масштабну індексацію пенсій. Внаслідок цього виплати зростуть на 8% – у середньому на близько 322 грн. Про це повідомила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович. Вона зазначила: за результатом індексації середня пенсія складатиме 5717 грн, передають Патріоти України.

Крім того, наголосила міністерка, найменші пенсії, які отримують громадяни з невеликим трудовим чи страховим стажем, збільшаться більше, ніж звичайні – у середньому на 364 грн. Загалом мінімальна пенсія після проведення індексації становитиме 2725 грн.

"Найбільша пенсія зросте одразу майже на 3000 грн. І це буде 23 610 грн", – зазначила Жолнович.

Чому обіцяли індексацію на 13%, а вийшло 8%

Водночас вона пояснила: розмір індексації розраховують, зважаючи на відповідну формулу. За нею 50% торішньої інфляції додають до 50% зростання середньої зарплати в Україні за останні 3 роки.

Відповідно, коли в 2023 році індексація пенсій анонсувалася на рівні 13%, то виходили з очікуваного рівня інфляції в 13%. Однак він виявився нижчим – 5,1%.

"Тому ми завжди робили застереження, що остаточні показники зможемо отримати лише коли буде повністю закритий фінансовий рік. І ось у лютому ми отримали всі остаточні розрахунки, які показали, що наша економіка відновлювалася набагато краще, ніж прогнозувалось – відповідно, формула дала нам менший відсоток індексації", – розповіла Жолнович.

Українцям перерахували пенсії: Ось кому заплатять на тисячі гривень більше

субота, 27 липень 2024, 13:30

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 ...

Варто знати! Українців через суди змушують заплатити податки за свої старі квартири та будинки - скільки та в якому випадку треба платити

субота, 27 липень 2024, 11:30

В Україні все ще триває термін сплати податків на квартири та будинки (за умови, якщо площа перевищує "норму"). При тому Державна податкова служба продовжує через суди отримувати з боржників податки, які вони не сплатили ще з минулих років, передають П...