Українцям змінять алгоритм розрахунку пенсій: Коли це станеться

В Україні змінять алгоритм розрахунку пенсій. Вже до кінця 2023-го новий алгоритм можуть презентувати разом із проєктом запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення, передають Патріоти України.

Про це міністр соцполітики Оксана Жолнович заявила в інтерв'ю "Укрінформу". "Чинна формула розрахунку пенсії з урахуванням індексацій дуже занижує реальну вартість заробітку. Скажімо, пенсія 2000-го в 300 гривень в еквіваленті середньої заробітної плати була непоганою. А тепер з індексацією це просто мізер. Індексація постійно відстає, і це несправедливо", – пояснила вона.

Конкретні результати роботи над пенсійною реформою, що включає запровадження накопичувальної пенсії, з'являться вже до кінця нинішнього року. Цього року було проведено три підвищення пенсій – березнева індексація, перерахунок пенсій пенсіонерам, що працюють, та індексація пенсій українців, які вийшли на відпочинок за спеціальним законом.

Станом на початок липня 2023 року середній розмір пенсії в Україні становить 5311,44 грн. З початку повномасштабного вторгнення середній розмір пенсійної виплати в країні збільшився на 21,5%.

Пенсії зможуть отримати не всі

В Україні щонайменше кожен другий 60-річний не зможе вийти на пенсію в 60 років уже через 4 роки. Щороку вимоги для виходу на пенсію зростають і з 2028 року вони досягнуть 35 років стажу. Виконати таку норму зможе у кращому разі 50% українців.

На цей момент для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати 30 років стажу, у 63 роки – від 20 до 30 років стажу, у 65 років – від 15 до 20 років стажу.

Щороку вимоги зростають на 12 місяців. Такі норми мали підштовхувати українців до офіційного працевлаштування. Реформу ухвалили ще 2017-го. Однак через коронавірус і повномасштабну війну частина українців з об'єктивних причин втратила можливість офіційно працювати.

Наразі українці в середньому виходять на пенсію, маючи 32 роки стажу. Тобто вже за два роки значна частина пенсіонерів не виконає норми для виходу на пенсію вчасно. Критичним моментом стане 2028-й. Такі правила запровадили для того, щоб уникнути загального підвищення пенсійного віку.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...