Українців готують до нового курсу долара: Ось що буде з валютою у 2024 році

До кінця 2024 року в Україні очікується зростання курсу долара. Так, за прогнозами, він складатиме близько 42 грн/долар. Консенсус-прогноз семи інвесткомпаній та аналітичних центрів оприлюднив Центр економічної стратегії (ЦЕС). Нагадавши: півроку тому прогноз становив 40,5 грн/долар, передають Патріоти України.

Крім того, було погіршено прогноз середньорічного курсу – з 38,7 грн/долар до 40,1 грн/долар. Втім, у бюджеті він закладений на рівні 40,7 грн/долар, тобто вище очікуваного аналітиками.

Водночас, усереднений прогноз інфляції на 2024 рік покращено – з трохи більше ніж 10% до менш ніж 8%. А ось очікування зростання реального ВВП, навпаки, погіршено – з близько 3,9% до трохи менше 3,5%.

Чи варто скуповувати валюту

У короткостроковій перспективі ж в Україні не очікується різкої зміни курсу долара. Відповідно, скуповувати валюту з надією незабаром вигідно її продати резону немає. Втім, поступова девальвація української валюти все ж відбуватиметься. Що, однак, не створить "суттєвих незручностей" для населення та бізнесу.

Про ситуацію, що склалася, розповів керівник департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук. Він зазначив: проведення Нацбанком "помірної, контрольованої девальвації гривні" – тобто відмова від фіксованого курсу – стало одним із найбільших досягнень регулятора.

При цьому наголошується: нині на зовнішніх рахунках України спостерігаються "величезні дисбаланси", які країні "потрібно поступово закривати". Виходом із ситуації, за словами Ваврищука, є поступове зниження вартості гривні.

"Звісно, НБУ не дає жодних орієнтирів з приводу динаміки та глибини можливої девальвації курсу, але на ринку склалось таке розуміння, що ці рухи навряд будуть різкими. Навряд ми будемо бачити різку зміну обмінного курсу за короткий проміжок часу", – йдеться у повідомленні.

Зі свого боку, заступниця директора Центру економічної стратегії (ЦЕС) Марія Репко розповіла, що найближчим часом курс долара в Україні очікується на рівні близько 40 грн. Ба більше, зазначила вона, "такий показник очікується і в середньому протягом року".

Таким чином, пояснила Репко, очікуване послаблення курсу наприкінці року буде "дуже помірним". А відбуватиметься воно "на тлі суттєвого погіршення показників поточного рахунку"

"Ми наближаємося до літнього піку": У ДТЕК пояснили, чому вночі відключають світло і як складають графіки

неділя, 30 червень 2024, 21:15

Постійні обстріли ЗС РФ, ремонт енергоблоків АЕС і спекотна погода - все це збільшує навантаження на українську енергосистему. Через це в останній декаді червня суттєво збільшилися періоди відключення світла. І це ще не межа. Про це розповів виконавчий...

Треба було ховати в трилітрові? Податкова побачить закордонні рахунки українців вже за кілька тижнів. Чим це обернеться для пересічних громадян

неділя, 30 червень 2024, 17:00

Податкова скоро отримає інформацію про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном, а також цілу низку фінансової інформації. Про це повідомила пресслужба Державної податкової служби України. . Що це означає та як вплине на пересічних укр...