Українців попередили про подорожчання продуктів перед Великоднем: Чим треба запастись

В Україні продукти традиційно подорожчають перед Великоднем. Стало відомо, наскільки зміняться ціни на затребувані асортиментні позиції і чим потрібно запастись перед святом, передають Патріоти України.

Як зміняться ціни на продукти перед Великоднем

З початку року в країні максимально зросли ціни на цибулю, моркву та білокачанну капусту. Завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Інна Сало повідомила, що овочі дорожчають через Великий пост та сезонний чинник. Попит на них високий, а пропозиція на ринку обмежена. Наголошено, що тенденція до підвищення цін збережеться, і до Великодня вони збільшаться ще на 7-10%.

Заступник голови ВАС Денис Марчак нагадав про дефіцит овочів у сховищах – продукції недостатньо для задоволення потреб у країні. Однак така ситуація була типовою навесні і у довоєнний час.

За прогнозними розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, підвищений попит на м'ясо спричинить подорожчання на 5-7%. Провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталія Копитець вказала, що 2023-го зросли ціни на всі види, крім свинячої грудинки, курячого філе та солоного сала.

Старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Світлана Пашко повідомила, що торік яйця перед святом продавали по 36 грн, а зараз – уже по 71-74 грн за десяток. Таким чином, ціна зросла більш ніж удвічі.

Станом на кінці березня вартість курячих яєць варіюється в межах 50-80 грн за десяток – залежно від торгової марки та розміру яєць.

Експерти прогнозують невелике підвищення вартості яєць перед Великоднем – на рівні 5-7%. Справа в тому, що він і так дорогі, тому купівельний попит впав, і немає сенсу далі збільшувати ціни. Пашко запевнила, що після Великодня яєць на ринку побільшає через сезонне збільшення пропозиції на ринку – і ціни почнуть знижуватися

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...