Українців попередили про стрибок цін на продукти: Чим треба запастись перед Великоднем

В Україні очікується новий стрибок цін на продукти. Вони подорожчають перед Великоднем на 15%. Названо асортиментні позиції, якими потрібно запастися наприкінці березня та на початку квітня, передають Патріоти України.

Православний Великдень у 2023 році відзначатиметься 16 квітня, а католицький – 9 квітня. Продукти традиційно дорожчають перед святами, і цей рік не стане винятком. Економіст Олег Пендзин спрогнозував ситуацію на ринку.

На скільки подорожчають продукти в Україні

За даними експерта, продукти не подорожчають так сильно, як після оголошення воєнного стану в країні. Однак очікується підвищення цін на популярні товари. Максимально зросте вартість яєць, м'яса, сметани, молочної продукції, зокрема масла, та ранніх овочів. Українцям порадили зробити запаси, щоб заощадити у квітні.

Аналітики нагадали, як минулої весни продукти рекордно подорожчали перед Великоднем – на 50 та 100%. Причиною стали бойові дії на території нашої країни та різке падіння економіки.

Пензін зазначив, що у виробників буде спокуса підняти ціни, але ніхто в наші дні не платитиме по 150 гривень за десяток яєць або 200 гривень за кілограм помідорів.

"Бо немає таких грошей у людей", - зазначив експерт.

За словами економіста, продукти у "Великодній сезон" зростуть на 10-15%. Тому є сенс купити деякі товари тривалого зберігання вже зараз, не чекаючи на зліт цін.

Раніше завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало прокоментувала подорожчання овочів та фруктів. Вона пов'язала підвищення вартості з сезонним фактором та Великим постом, у який збільшується попит на їжу рослинного походження

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...