Українців попередили, що опалювальний сезон буде найскладнішим за час великої війни: Що потрібно встигнути зробити

Наступний опалювальний сезон стане найскладнішим за весь час повномасштабної війни. Причина – втрата 9 ГВт потужностей через російські атаки, що перевищує обсяг усієї підконтрольної Україні атомної генерації. При цьому роботи з підготовки країни до зими ще достатньо, передають Патріоти України.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"). Він зазначив: спроби ворога знищити енергетику тривають. У зв'язку з чим до настання холодів Україні потрібно:

  • завершити ремонтно-профілактичну кампанію, "адже до весни доведеться використовувати по максимуму наявні у нас потужності";
  • спробувати встигнути завершити відновлення тих пошкоджених потужностей, де це доцільно, можливо та реально зробити;
  • прискорити будівництво захисних споруд на об'єктах енергетики.

"Хоча треба розуміти, що захист І та ІІ рівня більш-менш працює проти падаючих уламків, а не проти прямого влучання ракети – для зменшення цієї загрози нема інших рішень, як збільшення кількості засобів ППО та боєкомплекту для них, і це дуже складне завдання, враховуючи поступове вичерпання можливостей наших партнерів", – пояснив нардеп.

А також варто:

  • підготувати й захистити запаси обладнання та устаткування для оперативної заміни/відновлення пошкодженого;
  • посилити автономність якомога більшої кількості об'єктів, "насамперед соціального призначення";
  • активніше будувати "розподілену генерацію".

Крім того, зазначив Гетманцев, потрібно прискорювати ухвалення рішень щодо заявок на встановлення різного енергетичного обладнання – у межах програм доступних кредитів. Зокрема, дизельних та бензинових генераторів, а також газопоршневих когенераційних установок.

"У червні-серпні схвалено заявки на фінансування на загальну суму 5,8 млрд грн, за рахунок чого планується створити 97,4 мВт потужності. …Проте загальна сума заявок (їх подано близько 2 тисяч) у 8 разів більша – на 46,4 млрд грн, і ухвалення рішень щодо них потрібно прискорювати", – констатував нардеп.

В Україні підвищення податків не уникнути: У МВФ назвали ключову частину програми для України

п’ятниця, 13 вересень 2024, 10:52

Ключовим завданням України у рамках реалізації поточної програми розширеного фінансування (EFF) Міжнародного валютного фонду (МВФ) є мобілізація внутрішніх доходів державного бюджету. Це стосується не лише скорочення витрат та запровадження фінансових ...

Українців попередили, що опалювальний сезон буде найскладнішим за час великої війни: Що потрібно встигнути зробити

п’ятниця, 13 вересень 2024, 10:44

Наступний опалювальний сезон стане найскладнішим за весь час повномасштабної війни. Причина – втрата 9 ГВт потужностей через російські атаки, що перевищує обсяг усієї підконтрольної Україні атомної генерації. При цьому роботи з підготовки країни до зим...