Українців прагнуть нагодувати небезпечною продукцією: В Україну незаконно завезли величезну партію харчової сировини з ГМО, - Конституційно-правовий конгрес

Компанія Allseeds Group, за замовленням якої в Україну прибула велика партія генетично модифікованої сої, повинна бути притягнута до відповідальності. З такою вимогою Конституційно-правовий конгрес звернувся в Державну митну службу, Мінінфраструктури, Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, народним депутатам, зазначають Патріоти України.

Нагадаємо, з березня Allseeds Group домагається розмитнення судна Papa John з 51,5 тисячами тонн насіння соєвих бобів із забороненими ГМО. Судно прибуло в порт "Південний" з Бразилії. Вантаж на борту призначений для Allseeds Group: компанії належить заводу з переробки олійних культур, що розташований на території порту.

У Конституційно-правовий конгресі заявляють: Закон України про ГМО забороняє виробництво і обіг ГМО, а також продукції з їх використанням до державної реєстрації. За даними Госпродпотребслужби, станом на 1 квітня в Україні не зареєстровано жодного сорту сої з ГМО. Таким чином ввезення такої продукції на митну територію України, включаючи реекспорт, суворо заборонений.

"Дії Allseeds - кричуще порушення законодавства України, яке має отримати відповідну реакцію з боку правоохоронних органів та органів, які здійснюють державний нагляд у рослинництві і насінництво", - йдеться в заяві, опублікованій на сайті КПК.

В організації також вважають, що спробу Allseeds ввести заборонений вантаж можна розцінювати як посягання на продовольчу безпеку України, а також на біологічну і генетичну безпеку сільськогосподарських рослин.

"Розмитнення вантажу сої з ГМО також стане дискредитацією зусиль державної влади в сфері боротьби з контрабандою та обігом заборонених речовин", - вважають в КПК.

Allseeds Group домагається розмитнення судна Papa John з березня. Фото: kpkinfo.com
Allseeds Group домагається розмитнення судна Papa John з березня. Фото: kpkinfo.com

Організація вимагає від ГТС, Мінінфраструктури, профільного комітету і депутатів не допустити ввезення заборонених ГМО в Україні, посилити митний контроль над імпортом насіння в країну, а також притягнути до відповідальності одержувача вантажу Allseeds Group відповідно до закону. У КПК також запевнили, що продовжать моніторинг ситуації та інформування громадськості про подальші кроки профільних органів.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...