Українців штрафують за генератори - адвокат розповів про "продаж" електрики

В Україні вже неодноразово штрафовували власників генераторів нібито за продаж електроенергії, при цьому самі факти продажу не були зафіксовані. Все більше підприємців в країні скаржаться на цю проблему, передають Патріоти України.

Подробиці розповів адвокат Євгеній Іванченко. "На сьогоднішній день у нас вже були ситуації із генераторами та звинуваченнями підприємців, які намагаються запустити свої бізнеси, об'єкти для того, щоб було світло і вони надавали послуги, але факт продажу електроенергії ніяким чином не було зафіксовано", – зазначив він.

Кілька днів тому стало відомо, що в Одесі підприємця Дмитра Осовського оштрафував суд на 17 тис. грн. Штраф йому доведеться заплатити за те, що за гроші надавав доступ до свого копіцентру, де під час відключення електроенергії вмикав генератор.

Про це сам підприємець повідомив на своїй сторінці у Facebook. Поліція оштрафувала його за те, що він нібито продавав електроенергію без ліцензії. Він звернувся до суду. При цьому, якщо потужність генератора менше 5 МВт, ліцензія згідно із законом не потрібна. Проте суд ухвалив рішення одесита оштрафувати. Звинувачення у продажу електроенергії пов'язано з тим, що одесит фактично використав свій копіцентр як коворкінґ.

Як розповідає Іванченко, якщо мова йде саме про коворкінґ і там могли продаватися якісь товари чи надаватися послуги та при цьому об'єкт живився від генератора, це не можна рахувати за продаж електроенергії. Факт продажу має фіксуватися іншим чином, додає адвокат. Штрафувати за продаж енергії можна, якщо підприємець за допомогою свого електрогенератора, наприклад, постачає електрику іншим людям за гроші.

"Сумніваюсь, що це була продажа саме електроенергії. Скоріш за все, надавались послуги саме в об'єкті ведення господарської діяльності. Якщо предприниматель организовал коворкінґ, надає там якусь каву і люди фактично розміщуються в його об'єкті торгівлі, наприклад, копіцентрі, як ви кажете, то він надає послуги і фактично немає факту продажу електроенергії. Тому що люди прийшли, попросили і, можна сказати, це умовно "пункт незламності". У них же не беруть гроші і не говорять про те, що вони продають електроенергію. В цій ситуації, мені здається, точно не було продажу електроенергії, а що суд відмовив – мене дуже дивує", – пояснює фахівець.

Якщо підприємець не брав гроші за те, щоб відвідувачі підключалися, а брав, наприклад, за послуги копіцентру – концтовари, ксерокси та інше, і вони просто там знаходилися, то це не є фактом продажу електроенергії, підсумував адвокат.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...