Українців відправлятимуть у безстрокові неоплачувані відпустки: Стали відомі подробиці законопроекту

Під час війни українців зможуть відправляти у безстрокові неоплачувані відпустки на їхнє прохання. Крім того, буде збільшена тривалість неоплачуваної відпустки, яку дають працівникові з ініціативи роботодавця, передають Патріоти України

Відповідні зміни до закону "Про відпустки" вже викладено у новому законопроекті №8313, який депутатам рекомендують підтримати у першому читанні. Зокрема, депутати мають намір внести зміни до статті 26 цього закону.

Нова редакція цієї статті передбачає такі зміни:

  • Працівникам збільшать максимальну відпустку за сімейними обставинами або іншими причинами без збереження заробітної плати. Сумарний термін такої відпустки може бути до 30 календарних днів на рік.
  • Ще одна зміна, передбачена цим законопроектом – право на безстрокову неоплачувану відпустку, яку може бути надано працівникові у разі виникнення загрози життю та здоров'ю.

Зокрема, підставою для такої безстрокової відпустки можуть бути такі фактори

  • загроза поширення епідемії, пандемії;
  • необхідність самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством;
  • загроза збройної агресії,
  • надзвичайна ситуація техногенного, природного чи іншого характеру.

Усі ці випадки можуть бути підставою для надання працівникові безстрокової відпустки без збереження зарплати.

"Роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження терміну, визначеного частиною третьою цієї статті. Тривалість такої відпустки визначається угодою сторін", - йдеться у законопроекті.

Якщо цей закон ухвалять, то роботодавці зможуть відправляти усіх працівників у безстрокову неоплачувану відпустку на їхнє прохання та за умови погодження сторін.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...