Українців за борги за комуналку вносять до реєстру - заарештовують банківські картки та забирають майно

Українців за борги з комуналки через суд вносять до Єдиного реєстру боржників. Внаслідок цього боржник залишається без можливості продавати своє майно, а його рахунки в банку можуть заарештувати, передають Патріоти України.

Про це йдеться у матеріалі OBOZREVATEL.З січня 2022-го борг за комуналку зріс із 81,4 млрд до понад 140 млрд грн (оцінки Спілки споживачів комунпослуг). Частина українців не можуть платити, бо втратили роботу, інші – стали біженцям і вважають, що можуть не платити за те, чим не користуються (що насправді не зовсім так).

У Реєстрі боржників загальна кількість боргів збільшилася на 22%, підрахували в Опендатабот. Загалом до переліку потрапили за час повномасштабної війни 615 тис. осіб. Михайло Кочубей, директор КП "ЖЕК-4" у Броварах, скаржиться OBOZREVATEL: за час повномасштабної війни розмір боргу перед його підприємством злетів майже вдвічі: з 2,7 млн до 5 млн грн. "У нас на обслуговуванні старий житловий фонд. Є проблема, коли власник квартири помер, а той, кому вона дісталася у спадок, житло не оформив. Тоді складно через суд домогтися виплати боргу", – каже Кочубей.

У комунальному підприємстві працює лише один юрисконсульт: окремої групи юристів, які б займалися стягненням боргів, немає. У середньому суд триває від трьох до шести місяців, каже Кочубей. Стягнення комунальних боргів відбувається за спрощеною процедурою, після рішення суду передається виконавцю (державному чи приватному).

"У нас є серед неплатників значна частина тих, хто веде асоціальний спосіб життя. Вживають наркотичні засоби, алкогольні напої. У них немає офіційних джерел доходу, банківських рахунків. Тут стягнути борг важко. Є й ті, хто просто забуває заплатити, і їм потрібно зателефонувати раз на місяць. Але є й ті, хто справно платить і з ким не буває проблем", – розповідає директор комунального підприємства.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...