Уряд запроваджує держрегулювання на час карантину, може, довше... Шмигаль озвучив остаточну ціну на газ. Менше не дозволили олігархи?

Щедрість другого кабміну Зеленського виявилась не такою великою, як пропонував в.о. міністра енергетики

Уряд України запровадить державне регулювання цін на газ для побутових споживачів. Воно діятиме під час карантину (до кінця зими) або до кінця поточного опалювального сезону. Планується встановити ціну на рівні 6,99 грн за кубічний метр газу для всіх побутових споживачів, зазначають Патріоти України.

Як заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабміну в середу, 13 січня, планується встановити ціну на рівні 6,99 грн за кубічний метр газу для всіх побутових споживачів. Це набагато вище, ніж пропонував голова профільного відомства Вітренко.

Також Шмигаль заявив, що запуск газового ринку в Україні є незворотним кроком, а ціни на газ регулюють попит і пропозицію. Це необхідно для того, щоб не було так званого "газового рабства" з боку постачальників.

"З 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу для тих наших громадян, хто не має централізованого опалення. Відповідно, політики більше не регулювали в ручному режимі ціни на газ, їх регулює ринок, тобто попит і пропозиція... ми запустили ринок газу і цей крок незворотній. Вже понад 0,5 млн українців змінили постачальника газу", - зазначив Шмигаль.

За його словами, на сьогодні головне завдання уряду - зробити так, щоб ринок надалі розвивався і не було перекосів на користь будь-якого з учасників.

"Ми бачимо, що досить часто постачальники газу, які завжди були монополістами, робили все, щоб не відпускати людей, залишати їх у так званому газовому рабстві", - додав Шмигаль.

У своєму Telegram-каналі Шмигаль уточнив, що НКРЕКП починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на розподіл газу.

"Пропонована ціна, яка встановиться на цей період, - 6,99 грн за метр кубічний для всіх побутових споживачів. На сьогодні це найнижча ціна на українській біржі. Однак деякі облгази сьогодні продають газ для побутових споживачів по 10 грн і навіть вище. Тобто, пропонується зменшення ціни на газ майже на 30%", - уточнив Шмигаль.

Тарифи в Україні - про що йшлося раніше:



Потужний удар по експорту: Росія втратила близько 600 тисяч барелів через удари України по НПЗ - бізнесмен

понеділок, 18 березень 2024, 21:30

Близько 600 000 барелів щоденних нафтопереробних потужностей Росія втратила внаслідок ударів українських безпілотників, розповів генеральний директор Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України. Він заз...

В Україні підвищать пенсії, але пощастить не всім: Що треба знати

понеділок, 18 березень 2024, 19:30

Окрім того, що в Україні зростуть пенсії за вислугу років, наприкінці березня підвищення розміру виплат слід очікувати ще деяким групам українців, передають Патріоти України. В Суспільному повідомляють, що пенсії в Україні перерахували через підвищення...