Урожай гнитиме на складах: Через Росію українські фермери не можуть продати зерно

Українські фермери зіткнулися із серйозними проблемами після того, як Росія вийшла із зернової угоди та розпочала масовані атаки на українські порти у Чорному морі. Альтернативні шляхи експорту виявилися для багатьох підприємств надто дорогими і тепер аграрії не знають, як продати продукцію. Це може призвести до того, що врожай зерна з таких ферм залишиться гнити на складах або навіть у полях, передають Патріоти України.

Один із таких прикладів – 67-річний Віктор Цвик із Київської області, пише Associated Press (AP). Він щосили намагається врятувати свій бізнес, але так і не знає, що тепер робити з урожаєм і як платити 77 працівникам ферми."Занадто боляче говорити про це... Що я міг відчувати в цій ситуації? Це велике горе для всіх", – поділився фермер із виданням.

Ферма Цвика виробляє не лише зерно, а й козячі сири, молоко, кефір та йогурти. Проте саме пшениця була основним джерелом прибутків підприємства. При цьому 90% зерна експортувалося через Одеський порт, який наразі заблокований.

Цвик зіткнувся з дилемою, адже його врожай-2023 виявився на 20% вищим, ніж минулого року. Витрати на логістику зробили доставку зерна надто дорогою. Навіть торік у Цвика залишилося 1500 тонн зерна, яке він не зміг продати. Цього року фермер боїться не продати взагалі нічого.

"Продукція Цвика діставалася до Індії та бідних країн Північної Африки. Тепер єдиними варіантами є більш дорогі автомобільні, залізничні та річкові маршрути через Європу. Його зерно, швидше за все, лежатиме на складах, що обійдеться йому в десятки тисяч доларів збитків", – зазначає видання.

Фермі вже довелося перейти на "бартерні" схеми з постачальниками, коли частина врожаю обмінюється на добрива. Також Цвик планує виробляти продукти, які простіше експортувати, наприклад, соняшникову та рапсову олію. Це знизить залежність підприємства від експорту зерна, але вже не цього сезону.

"Це стратегії, до яких Цвік вдався у часи відчаю, щоб утримати ферму на плаву. Але він не розраховує на прибуток: беззбитковість – найкраще, на що він може сподіватися. Але навіть це краще, ніж у інших знайомих йому фермерів", – резюмувало видання.

Така ситуація вже призводить до того, що українські фермери скорочують посіви, кажуть аналітики. Цього року кількість кукурудзи та пшениці на полях знизилася майже на 40% порівняно з довоєнним рівнем. А від українського продовольства залежить життя людей у країнах, де існує проблема голоду.

Українцям перерахували пенсії: Ось кому заплатять на тисячі гривень більше

субота, 27 липень 2024, 13:30

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 ...

Варто знати! Українців через суди змушують заплатити податки за свої старі квартири та будинки - скільки та в якому випадку треба платити

субота, 27 липень 2024, 11:30

В Україні все ще триває термін сплати податків на квартири та будинки (за умови, якщо площа перевищує "норму"). При тому Державна податкова служба продовжує через суди отримувати з боржників податки, які вони не сплатили ще з минулих років, передають П...