Усе погано: Найбільшим держкомпаніям Росії наказали продавати валюту для порятунку рубля

За вересень рубль втратив 7,6% і став найгіршою валютою ринків, що розвиваються, випередивши в гонці на «дно» навіть турецьку ліру

Російська влада здуває пил з рецептів 2014 року і готується задіяти валютні резерви найбільших державних корпорацій, щоб підтримати рубль, що обвалився на 25% з початку року.Трі держкомпанії - «Газпром», «Роснефть» і «Алроса» - отримали від уряду оновлену директиву по розмірам валютних активів. Про це повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на інформацію, опубліковану в рамках розкриття, передають Патріоти України.

Йдеться про документ, де закріплений ліміт на обсяг валюти, яку «госи» можуть тримати на рахунках. Цей механізм влада задіяла під час валютної кризи 6-річної давності: державним експортерам доручили за три місяці позбутися «зайвих» доларів і євро і повернути резерви на рівень жовтня-2014.
Згодом директиву пом'якшили, проте 1 вересня 2020 року уряд оновив документ (№8036п-П13). Зокрема, «Алросі» доручено забезпечити «приведення розміру чистих валютних активів до рівня не вище, ніж за станом на 1 жовтня 2018 року», підтримувати його не вище цієї суми і звітувати ЦБ. Компанія ухвалила рішення на засіданні ради директорів 28 вересня.
29 вересня питання «Про виконання директив уряду РФ від 1 вересня 2020 р №8036п-П13» розгляне «Роснефть». На 12 жовтня питання «про рівень чистих валютних активів» стоїть на порядку денному ради директорів «Газпрому».
За даними ЦБ, на 1 вересня російські корпорації тримали на валютних рахунках 145,5 млрд доларів - більше, ніж має уряд у Фонді національного добробуту, ліквідні активи якого оцінюються в 120 млрд. Починаючи з липня, на тлі падіння рубля, корпорації нарощували запаси валюти, поповнивши рахунки на 3,9 млрд доларів.
У «Роснефти», згідно зі звітом по МСФО, на 30 червня було 4,4 млрд доларів і 0,3 млрд євро у вигляді ліквідних активів. Втім, валютний борг компанії в рази більше - 25,7 млрд доларів і 4,3 млрд євро. «Газпром» на 30 червня мав 738,8 мільярда рублів (9,3 млрд доларів) на рахунках, валютну структуру яких компанія не розкриває. «Алроса» також не повідомляє про те, в якій валюті зберігає грошові кошти та їх еквіваленти на 65,4 млрд рублів (звіт по МСФО).
Валютні резерви держкомпаній будуть кинуті на ринок після того, як резерви банківської системи виявились вичерпані. Банки з липня знаходяться в стані дефіциту валютної ліквідності: їх власні резерви - у вигляді готівки на іноземних коррахунках і ліквідних активів - не покривають всі зобов'язання перед клієнтами по розрахункових рахунках. Причому «розрив» зростає - з 0,3 млрд доларів на 1 серпня до 3,5 млрд на 1 вересня, оцінюють аналітики Райффайзенбанку.
На початок року у банків було більше 15 млрд доларів вільних коштів, які почали активно витрачатися в квітні, коли економіка зазнала нафтового шоку, а до середини літа ця валютна подушка була проїдена без залишку.
За вересень рубль втратив 7,6% і став найгіршою валютою ринків, що розвиваються, випередивши в гонці на «дно» навіть турецьку ліру, що впала на 6,1%. Причому стрибок курсів - до майже 80 за долар і 93 за євро - відбувся на тлі податкового періоду, коли експортери повинні продавати валюту, щоб розрахуватися з бюджетом.
Зазвичай в період податкових виплат курс рубля або зміцнюється, або уповільнює ослаблення, але в цей раз компанії, ймовірно, швидше взяли рублеві кредити і так вирішили погасити зобов'язання перед скарбницею, а валютну виручку зберегти в очікуванні подальшого ослаблення рубля, говорить аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай.

Війна не завада? В Україні побільшало офіційних мільйонерів

середа, 1 травень 2024, 18:30

В Україні завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік – згідно з її результатами, кількість офіційних мільйонерів збільшилась на 1,2 тис. і становить 10,7 тис. осіб. Про це у себе в Telegram повідомив голова парламентського комітету ...

Виплати українським біженцям у Польщі можуть скасувати: Чого очікувати далі

середа, 1 травень 2024, 16:30

Уряд Польщі ухвалив проєкт змін до закону про допомогу українським біженцям, зокрема прив’язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах. Цей законопроєкт також передбачає законність перебування громадян України, яким присв...