Усі стануть біднішими: В Україні уріжуть реальний розмір мінімалки - в результаті скоротяться і пенсії

В Україні через підвищення мінімалки в 2022-му лише на 200 грн (до 6700 грн) скоротиться реальний розмір виплати. Так, у разі зростання зарплати на 3% інфляція становитиме щонайменше 6%, тобто грошей стане на 200 грн більше, але купити на них можна буде менше. Крім того, через рішення фактично не підвищувати мінімалку скоротиться гарантований розмір пенсії, зазначають Патріоти України.

Таку новацію Кабінет міністрів прописав у проєкті бюджету України, який ухвалено в першому читанні. Насамперед постраждають бюджетники, багато з яких справді отримують мінімалку. Але загалом від цього постраждають усі: рівень зарплат у тіні лише зростатиме, бюджету Пенсійного фонду на значне зростання надходжень розраховувати не доводиться.

"40% застрахованих платять податки з мінімальної зарплати. Значить, фонд оплати праці буде заморожено, а це джерело наших місцевих бюджетів. І паралельно це завдає удар по Пенсійному фонду", – пояснив ексміністр соцполітики Андрій Рева.

Чому потрібно підвищувати мінімалку?

Міжнародна організація праці рекомендує встановити розмір мінімальної зарплати лише на рівні близько 60% середньої. Наразі в Україні це понад 9 тис. грн. Це дає змогу зменшити рівень бідності. А в Україні це також призвело б до скорочення тієї частини зарплати, яка сплачується в конверті.

Зібрані гроші – ресурс для Пенсійного фонду, медицини, оборони, зарплат бюджетників і т.д.

Як постраждають пенсіонери?

Український закон зобов'язує державу виплачувати пенсії у розмірі не менш ніж 40% мінімалки для тих, хто виконав вимоги щодо стажу та досяг 65-річчя. Якби мінімалку встановили на рівні в 60% середньої зарплати, такі пенсіонери гарантовано отримували б не менш ніж 3680 грн пенсії. А з тими показниками, які заклав Кабмін, отримають лише 2680 грн.

В Україні військові зможуть самі розрахувати свої виплати: Міноборони запустило онлайн-калькулятор

субота, 4 травень 2024, 21:30

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове забезпечення залежно від видів виплат. Про це повідомили в пресслужбі оборонного відомства, передають Патріоти Укр...

Частині українців стаж враховуватимуть по-новому: Які нюанси варто знати всім

субота, 4 травень 2024, 21:25

25 квітня у Верховній Раді ухвалили пенсійний законопроєкт № 9453, який містить як позитивні зміни, так і ті, що ускладнять життя багатьом і нинішнім, і майбутнім пенсіонерам. Про це говорить у новому відео на Youtube-каналі «На пенсії» експерт Сергій ...