Усього за годину: Вчені зі США перетворили звичайний пластик на реактивне паливо

Дослідники з Університету штату Вашингтон (WSU) розробили інноваційний спосіб перетворення пластмас на інгредієнти для реактивного палива і інших цінних продуктів, що спрощує і робить більш економічним повторне використання пластмас. Вчені перетворили 90% пластика на реактивне паливо та інші цінні вуглеводневі продукти протягом години при помірних температурах. Процес легко налаштувати для створення певних продуктів. Результати дослідження публікує журнал Chem Catalysis, повідомляють Патріоти України.

В останні десятиліття накопичення пластикових відходів викликало екологічну кризу: океани і первозданне довкілля забруднені ними по всьому світу. У міру їх розкладання крихітні шматочки мікропластика потрапляють в харчовий ланцюжок і стають потенційною загрозою для здоров'я людини.
При цьому переробка пластмас дуже проблематична. Зазвичай пластик розплавляють і повторно формують. Однак це знижує його економічну цінність, та й якість для використання в інших продуктах знижується в рази. Хімічна переробка дозволяє виробляти продукцію більш високої якості, але для цього потрібні високі температури реакції і тривалий час обробки. Це робить такий метод занадто дорогим і обтяжливим для промислових підприємств.
Щоб вирішити проблему, дослідники WSU розробили каталітичний процес для ефективного перетворення поліетилену на паливо для реактивних двигунів і цінні мастильні матеріали. Поліетилен використовується частіше інших пластмас: при виробництві пакетів, упаковок для молока, пляшок для шампуню, корозійностійких трубопроводів, деревно-пластикових композитних пиломатеріалів і меблів.
Використовуючи каталізатор, зроблений з вуглецю і сріблясто-білого металевого рутенію, а також деяких широко використовуваних розчинників, вчені перетворили близько 90% пластика в компоненти для реактивного палива і інші вуглеводні всього за годину. Температура в процесі не перевищила 220 ° C. Це економічно вигідніше, ніж аналоги. Раніше для цього було потрібно мінімум 500 ° C.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...