Уже і так не всім по кишені: Експерт відповів, чи буде різке зростання цін на бензин в Україні

Спрогнозувати, якими будуть ціни на бензин до кінця літа неможливо, проте різкого їх підвищення не буде. Такий прогноз озвучив "Фактам" паливний експерт, директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн, передають Патріоти України.

"З великою впевненістю можу сказати, що поки не бачу передумов для подорожчання. Є у нас, так би мовити, запас міцності для того, щоб амортизувати можливе подальше подорожчання пального. Якщо будуть якісь критичні сценарії - зараз лунають прогнози $140-150 за барель - в такому випадку потрібно буде дивитися: може, тоді щось І станеться. Але поки у нас є $120-125 за барель, таких передумов (для подорожчання бензину, - ред.) немає, - підкреслив Куюн.

Ключовою складністю і ризиком для України експерт називає зростання споживання нафтопродуктів в Європі. У зв'язку з цим закуповувати їх там Україні буде складніше, вважає він.

"Відповідно, ускладнюється завдання пошуку цих обсягів для нас. Тому що у нас теж споживання зростає. Ми бачимо, що потихеньку працює економіка. В аграрному секторі досить непогано пройшла посівна, і потрібно буде прибирати цей урожай. А це означає, що буде навантаження на транспорт. І буде високий попит. Багато повертаються зараз, це теж впливає на транспортну інфраструктуру. Тому попит зростатиме, а шукати пальне буде ще складніше. Я думаю, що буде зберігатися така напружена ситуація з пальним, - говорить експерт.

За оцінками Куюна, в цілому ситуація з поставками пального в Україні покращилася, проте у вільному продажу його все одно недостатньо. Він підкреслив, що зараз палива вистачає для критичної інфраструктури та промисловості, але не для приватних споживачів.

- Є черги (на АЗС, - ред.), хоча вони і не такі великі, як були в травні. З позитивних новин - те, що ми вийшли на поставку обсягів, достатніх для критичної інфраструктури, для промисловості. Це найважливіше на сьогодні. Відповідно, все, що буде зверху, буде вже надходити на ринок приватних споживачів. Саме в цьому сегменті споживання ми поки бачимо недостатньо обсягів поставок. Сподіваюся, зможемо протягом місяця-двох поліпшити ситуацію, якщо не буде ніяких "сюрпризів" і форс-мажорів, - резюмував Куюн.х

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...