У 100 разів ефективніше існуючих аналогів: Створено нову вуглецеву мембрану для видобутку енергії з морської води

Дослідники відзначають, що створений ними матеріал має товщину всього 2 нанометра.

У Нідерландах вчені Лейденського університету створили вуглецеву мембрану, яка дозволяє добувати енергію з морської води, причому робить це в сотні разів краще, ніж попередні аналоги, передають Патріоти України з посиланням на HighTech.

Коли прісна і солона вода зустрічаються один з одним, між ними відбувається обмін солями і іншими елементами. Вчені використовують мембрани між прісною і солоної рідиною, що дозволяє генерувати енергію в процесі обміну. Аналогічний процес також використовується для опріснення солоної води.

Кількість енергії, що генерується, безпосередньо залежить від товщини і пористості мембрани – чим вона тонша, тим більше енергії можна отримати з її допомогою.

Нова мембрана, склад якої близький до графену і являє собою з'єднання атомів вуглецю без будь-яких домішок, дозволяє виробляти приблизно в 100 разів більше енергії в порівнянні з існуючими аналогами, пишуть автори дослідження.

Щоб створити цю нову мембрану, дослідники створили маслянисте покриття на поверхні води з білків, які поступово утворили тонку плівку. При нагріванні плівки молекули фіксуються на місці, створюючи стабільну і пористу мембрану.

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...

Ситуація критична? Половина енергетичної системи України пошкоджена, - Кулеба

четвер, 2 травень 2024, 9:50

Половина енергетичної системи України пошкоджена, про це заявив очільник МЗС Кулеба в інтерв'ю американському виданню Foreign Policy, передають Патріоти України.