В "Енергоатомі" пояснили, чому поки немає відключень електроенергії - графіки можуть повернути через кілька днів

"Енергоатом" підключив до мережі після ремонту два енергоблоки АЕС. Саме тому зник значний дефіцит в енергосистемі та перестали застосовувати графіки відключення світла. Однак через два дні в ремонт виведуть чергові блоки й графіки можуть повернутись. Про це заявив в. о. голови правління НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

За його словами, блоки, які планують вивести в ремонт, повернуть до роботи через два місяці."Зараз у нас вісім енергоблоків працюють. Два дні немає обмежень, тому що ми вивели з ремонту два енергоблоки, але через два дні в нас заходять чергові блоки в ремонт, і тоді, я думаю, "Укренерго" вже запроваджуватиме обмеження", – сказав він на засіданні енергокомітету Верховної Ради в середу.

Як повідомлялося, за словами глави Міненерго Германа Галущенка, до зими в системі будуть усі дев'ять доступних Україні енергоблоків АЕС (загальна потужність 7,8 ГВт). А згідно зі сценаріями DiXi Group, протягом літа країна може залишитися без електрики до 21-35% годин.

Разом з тим, речниця "Укренерго" Марія Цатурян розповіла, що в Україні неможливо виділити область, у якій найнапруженіша ситуація з енергозабезпеченням – оскільки "дефіцит один для всіх". Адже проблема української енергетики не в тому, що до якоїсь галузі неможливо доставити електроенергію через те, що там розбито об'єкти мережі.

"Такої проблеми поки що немає. У нас проблема в тому, що українські електростанції не можуть виробляти електрику в достатньому обсязі. Країна споживає більше, ніж є можливість виробити. Тому в нас дефіцит один для всіх, на всі області", – пояснила Цатурян.

В Україні до 15:00 зменшать обсяги відключень світла: Що відомо

п’ятниця, 5 липень 2024, 11:30

Сьогодні, 5 липня, обленерго з 11:00 до 15:00 будуть застосовувати 2 черги графіків погодинних відключень, в інші години доби - 3 черги. Про це повідомляє "Укренерго", передають Патріоти України. "Сьогодні з 11:00 до 15:00 Україна аварійно прийматиме ...

Багато хто опиниться за межею бідності? У Кабміні вирішили, якими будуть пенсії і мінімалка в 2025-му

п’ятниця, 5 липень 2024, 10:53

В Україні в бюджеті на 2025-й не планують підвищення прожиткових мінімумів (разом із мінімальною пенсією), а також мінімальної зарплати. У бюджетній декларації передбачили заморожування соцстандартів до 2027-го. Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA, пере...