У НБУ пояснили, чому гривня почала падати

Загалом упродовж місяця курс виріс майже на 1 гривню.

Наприкінці 2019 року гривня суттєво зростала, а вже на початку 2020 року курс перейшов до падіння. У Національному банку України пояснили, чому так відбувається, передають Патріоти України.

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб під час брифінгу заявив, що курс гривні на початок 2020 року почав падати через сезонні фактори. На початку року імпорт переважає над експортом.

"У минулі роки таке було також. Крім цього, ми бачили активність компаній щодо сплати дивідендів: деякі компанії купували валюту", – сказав заступник голови НБУ.

За словами Сологуба, наприкінці 2019 року уряд та експерти частково критикували НБУ за те, що Нацбанк дозволяє суттєве зміцнення гривні та робить не достатньо для того, аби підтримувати курс на низькому рівні. "Наразі ж ми спостерігаємо іншу сторону цієї гнучкості (курсу валют – ред.), – додав він.

Як змінилася політика НБУ

Попри девальвацію гривні, політика НБУ не змінилася. Нацбанк не встановлює штучного курсу валют, а лише "гасить" шоки, продаючи валюту з міжнародних золотовалютних резервів України.

Як змінився курс валют з початку 2020 року

Від початку 2020 року валюта почала дорожчати. З 28 грудня і впродовж новорічно-різдвяних свят долар тримався на рівні 23,7 гривні, а євро – 26,4 гривні. Загалом упродовж місяця курс виріс майже на 1 гривню. Тим часом Нацбанк прогнозує, що загроз для знецінення гривні немає. Національна валюта продовжить зміцнюватись і в 2020 році.

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...

Втрачає ринки та валютну виручку: Bloomberg з'ясував, на скільки наразі впав російський експорт дизпалива

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:05

Експорт дизельного пального з Росії впав на 25% через атаки безпілотників на НПЗ, повідомило агентство Bloomberg. . Так, згідно з даними аналітичної компанії Kpler, за 10 днів до 13 квітня експорт російського дизеля становив у середньому 0,74 млн бар...