У Сонячній системі відкрито нову планету

Потрапити до офіційного списку планет Гігеї допомогла майже кругла форма.

Астрономи Європейської Південної обсерваторії оголосили про виявлення в Сонячній системі нової карликової планети Гігеї - самого крихітного з відомих нам подібних об'єктів, передають Патріоти України.

Гігея, названа так на честь давньогрецької богині здоров'я, розташована в головному поясі астероїдів, що обертаються навколо Сонця між орбітами Марса і Юпітера. Діаметр карликової планети становить всього близько 430 км - це трохи більше, ніж відстань від центру Москви до Нижнього Новгорода.
Строго кажучи, першим Гігею виявив італійський астроном Аннібале де Гаспаріс ще 170 років тому, в 1849 році, але до сьогоднішнього дня вона офіційно вважалася астероїдом. Приводом для офіційної зміни класифікації послужило те, що вченим вперше вдалося детально розглянути Гігею за допомогою Дуже великого телескопа (VLT - Very Large Telescope), встановленого в Паранальській обсерваторії, в чилійській пустелі Атакама.
Доля Плутона
Гігея - не найбільший об'єкт у поясі астероїдів. За розмірами вона поступається Церері (950 км), Весті (525 км) і Палладі (512 км). До початку XIX століття всі три вважалися справжніми планетами, однак пізніше були «розжалувані» в астероїди.
Діюча класифікація небесних тіл була прийнята в 2006 році на асамблеї Міжнародного астрономічного союзу. Щоб вважатися планетою, небесне тіло повинно виконувати кілька умов:
- обертатися по орбіті навколо Сонця;
- не бути при цьому супутником іншої планети;
- мати достатню гравітацію, щоб підтримувати круглу (або близьку до круглої) форму;
- володіти достатньою масою, щоб розчистити свою орбіту від інших, більш дрібних об'єктів.
Якщо виконуються тільки перші три умови, планета вважається карликовою.

З цієї причини в 2006 році свого планетарного статусу офіційно позбувся Плутон (діаметр - 2400 км). Разом з ним статус карликової планети отримали ще три транснептунових (розташованих далі від Сонця, ніж Нептун) об'єкта - Хаумеа, Еріда і Макемаке (у всіх з них є свої супутники).

У поясі астероїдів карликовою планетою визнали тільки Цереру. Веста і Паллада виявилися для цього недостатньо круглими. А ось Гігея, як тепер з'ясувалося, має майже ідеальну сферичну форму - а значить, відповідає визначенню карликової планети.
Джерело: ВВС

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...