У цьому році може початися глобальний голод, - експерти зі США

Зростання цін на такі важливі продовольчі культури як рис і пшениця можуть привести до соціальних протестів, що вже відбувається в ряді країн Африки і Афганістані.

Продовольча система в усьому світі переживає безпрецедентне потрясіння через пандемію коронавіруса, що може привести до зростання цін на продукти харчування. Це випливає зі звіту Міжнародного центру співробітництва при Нью-Йоркському університеті (NYU CIC). Під найбільші ризики потрапляють рис і пшениця, передають Патріоти України.

«Існує реальний ризик виникнення кризи цін на продовольство в результаті поширення COVID-2019», - йдеться в дослідженні. Причиною цього, з одного боку, став зрослий на панічних настроях населення попит на окремі види продуктів харчування. При цьому на іншу частину товарів попит впав через ізоляційні заходи, що вживаються урядами багатьох країн.
«Ми вважаємо, що існує ризик стрибка цін на рис і, можливо, пшеницю, що буде розходитися з тенденцією зниження цін на інші товари», - наголошується в дослідженні CIC. Різке зростання цін на продукти першої необхідності вже загрожує деяким країнам світу, таким як Афганістан, Нігерія, Німеччина та Австралія. При цьому ризик виникнення такої тенденції високий і в інших регіонах, однак по ним поки відсутня статистика цін.
Так, вартість тайського рису, прийнятого за товарний бенчмарк, зростає третій місяць поспіль, зазначається в звіті. У березні його ціна досягла $ 560 за тонну, що є максимумом з 2013 року. Наприклад, в грудні вартість тайського рису становила в середньому $ 420 за тонну. Ф'ючерси на пшеницю на Чиказькій товарній біржі виросли на 15% тільки за другу половину березня і досягли $ 5,72 за бушель.
Волатильність цін на товари пов'язана в першу чергу з обмеженнями, які вводяться країнами-експортерами. Так, В'єтнам, третій за величиною постачальник рису, тимчасово призупинив продаж на експорт для забезпечення внутрішньої продовольчої безпеки. При цьому Китай, найбільший у світі споживач рису, підвищив закупівельні ціни на деякі сорти рису, і має намір закупити рекордні обсяги для формування резервів. Обмеження на експорт пшениці може ввести і Росія, найбільший в світі експортер цього виду зерна.
Експерти CIC побоюються, що зростання цін на такі важливі продовольчі культури як рис і пшениця можуть привести до соціальних протестів, що вже відбувається в ряді країн Африки і Афганістані. На думку вчених, питання про неузгоджені експортні обмеження, які можуть призвести до соціальної нестабільності в ряді регіонів світу, необхідно обговорити на майданчиках міжнародних організацій.

Пенсійний фонд радить деяким українцям відмовитись від пенсії: У чому причина і чи це може бути вигідним

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:30

Людям, які досягли 60 років, вигідно продовжувати працювати й вийти на пенсію пізніше. У такому разі можна отримувати більші виплати. Про це нагадують у Пенсійному фонді України, передають Патріоти України. У відомстві наголошують, що право на призначе...

Чи буде долар по 50 грн: У Мінекономіки розповіли, чого очікувати від курсу в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:30

У Міністерстві економіки очікують, що у 2027 році обмінний курс долара в Україні може сягнути 49,6 грн. Таким чином, у міністерстві прогнозують значну девальвацію гривні протягом найближчих років - наприклад, прогнозний курс, "записаний" урядом у бюдже...