В Україні АЗС готуються підвищувати ціни: Коли чекати на подорожчання пального

В Україні очікується зростання вартості пального. Причому вже найближчим часом. Причина - підвищення акцизів. Про це йдеться у звіті НБУ, передають Патріоти України.

Втім, зазначається в ньому, через ефект бази порівняння, також зумовлений податковими змінами, "здорожчання пального найближчими місяцями суттєво сповільниться – з 25,5% рік до року у червні, до 12% у грудні".

Регулятор пояснює, що короткостроковий знижувальний тиск матиме й значна пропозиція пального завдяки запасам, сформованим напередодні підвищення акцизів. Проте в міру їх вичерпання й під впливом підвищення акцизів та ефектів перенесення від послаблення обмінного курсу гривні в попередні періоди ціни на пальне зростуть наприкінці 2024 року – на початку 2025 року.

Зі свого боку, економіст Олег Пендзин раніше зазначив: бензин в Україні здорожчає на 8-9 грн/л. Причина – зростання акцизів. Однак здорожчання це буде розтягнутим у часі: за прогнозами, настільки вартість пального зросте до 2028 року.

За його словами, найближчим часом через зростання акцизів пальне здорожчає значно менше – на 1-1,5 грн/л. При цьому Пендзин наголосив: це здорожчання для українців може пройти досить непомічено. Адже насамперед вартість ресурсу в країні зараз залежить від цін у Європі.

"Зростання на 8-9 грн буде до 2028 року. Зараз у нас збільшення йде невелике. Акциз на тонні бензину зростає з 213 до 242 євро. Таке зростання додасть 1-1,5 грн за літр. До 2028 року у нас буде акциз 359 євро на тонні, це фактично європейська цифра. Воно дійсно додасть 8-10 гривень. Але зараз 1-1,5 грн ми не почуємо, тому що ми залежні від вартості закупівлі бензину в Європі", – сказав експерт.

В Україні стрімко переписали ціни на популярний продукт: Чого чекати далі

середа, 7 серпень 2024, 9:08

Ціни на кавуни в Україні знизилися майже вдвічі. Причина - сильна спека, через яку виробники прагнуть якнайшвидше продати свою продукцію. Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький, передають Патріот...

По всьому світу обвалилися ціни на ключовий продукт: Яка причина і що буде далі

середа, 7 серпень 2024, 8:36

Ціна на цукор впала до найнижчого рівня з жовтня 2022 року через розпродаж на світових ринках та збільшення поставок з Бразилії. Перспективи збільшення виробництва в Індії також покращують пропозицію цукру на ринку. Про це пише Bloomberg, передають Пат...