В Україні банки без пояснень закривають рахунки клієнтів: Що відбувається і які нюанси треба знати

В Україні банки мають права без пояснень закривати рахунки своїх клієнтів та блокувати картки. Згідно з законом (також це прописано і в банківських договорах), називати причину, чому розірвали договір, не потрібно, передають Патріоти України

Про чергове блокування рахунку нещодавно на спеціалізованому форумі "Мінфін" повідомив клієнт одного з великих банків. "Мій рахунок був несподівано заблокований, і банк навіть не потрудився пояснити причину відмови в обслуговуванні. Усі мої спроби дізнатися, що сталося, були марними. Monobank не відповідав на мої запити, і я відчув себе абсолютно проігнорованим. Важливо зазначити, що я ніколи не порушував правил користування банком, не мав великих сум на рахунку і взагалі завжди дотримувався усіх умов", - написав клієнт.

У відповідь в банку зазначили, що зважено приймають рішення щодо можливості обслуговування клієнта, аналізуючи інформацію з перевірених джерел. "На сьогодні було прийнято рішення відмовити вам у користуванні карткою monobank. Повідомити вам точну причину відмови не можемо через політику банку", – відповіли представники банку.

Найчастіше в таких випадках йдеться про порушення, яке було виявлено фінансовим моніторингом. Банки не називають це порушення та не повідомляють деталі спеціально, щоб правила не навчились обходити. Ймовірно, банк вирішив, що обслуговувати такого клієнта надто ризиковано.

Що робити, аби не втратити доступ до своїх карток

Ознайомитись з умовами використання свого рахунку. Перечитайте уважно договір, зверніться до банку та попросіть уточнити умови співпраці. Якщо це зарплатна картка, використовуйте її за призначенням. Намагайтесь дотримуватись умов співпраці з банком.

Бути передбачуваним для банку. Банк може заблокувати ваш рахунок у випадку, якщо ви не можете пояснити походження платежів, переказів.

Платити податки чесно. Якщо ви декларуєте всі свої доходи та отримуєте їх прозоро, ви в будь-який момент зможете пояснити банку свої банківські операції.

Не передавайте свою картку нікому. Важливо, щоб ви самостійно користувались своєю карткою. Не передавайте її стороннім особам. Як раніше писав OBOZ.UA, в Україні існує цілий ринок "мулів": це клієнти банків, які передають свої картки шахраям за невелику грошову винагороду. Такі "мули" ризикують назавжди опинитись у чорному списку банків і більше не зможуть відкрити рахунок.

Відмовитись від підозрілих операцій. Банки часто блокують рахунки після купівлі криптовалюти, тому намагайтесь уникати тих операцій, які можуть бути підозрілими. Якщо ви плануєте купувати чи продавати криптовалюту, користуйтесь послугами офіційних бірж, які перевіряють своїх клієнтів.

Якщо вам закрили рахунок, а на ньому ще залишися гроші, треба прийти у відділення і вказати інший рахунок, на який будуть перераховані ці кошти. Якщо у вас немає рахунку в іншому банку, треба його відкрити.

Знайшли особливий інтерес: Росія і Китай розвивають військово-технічну співпрацю, - аналітики

четвер, 12 вересень 2024, 8:58

Росія і Китайська Народна Республіка (КНР) продовжують розвивати військово-технічне співробітництво в різних напрямках, передають Патріоти України з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW). Деталі: Заступник державного секретаря США Курт Кемпбелл ...

Німеччина за місяць видалила з реєстру тимчасового захисту майже чверть мільйона українців: Що відбувається

четвер, 12 вересень 2024, 8:50

У Німеччині різко зменшилась кількість українців, які перебувають під тимчасовим захистом в країні, свідчить статистика, 10 вересня оприлюднена Євростатом, передають Патріоти України. Деталі: Починаючи з липня 2024 року Німеччина видалила з реєстру люд...