В Україні бізнесу дозволили не сплачувати частину податків: Стало відомо, кого стосується

Кабінет міністрів дозволив владі Харкова та області звільняти бізнес від податків - задля зниження податкового навантаження на нього в умовах постійного російського терору. Йдеться про три податки: єдиний податок, орендну плату і плату за майно, передають Патріоти України.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він зазначив: недоотримані доходи будуть компенсовані з державного бюджету.

"Рішенням уряду ми сьогодні дозволили місцевій владі звільняти бізнес від місцевих податків. Це три податки: єдиний податок, орендна плата та плата за майно. ... Це стосується Харкова, але й для всіх інших територій це діє. Ми це зробили універсальним механізмом" , – йдеться у повідомленні.

Зі свого боку голова Харківської ОДА Олег Синєгубов зазначив: рішення стосується бізнесу, який продовжує роботу в Харківській області. А також запевнив: це допоможе "адаптувати процеси до сьогоднішніх реалій та розвинути економічний потенціал області".

"Підприємці Харківщини будуть звільнені від сплати деяких місцевих податків і зборів. ... Представникам бізнесу Харківщини у повномасштабній російсько-українській війні відведена окрема важлива роль: збереження робочих місць, створення нових, забезпечення суспільних потреб та наповнення бюджету для боротьби з ворогом", – сказав він.

Частині ФОПів дозволили не платити єдиний податок

Водночас, пояснили у Державній податковій службі, фізичні особи-підприємці (ФОПи) першої та другої груп, які не мають у підпорядкуванні людей, а також мобілізовані під час дії воєнного стану можуть не сплачувати податок з доходу фізичних осіб (ПДФО) ). А крім того:

  • єдиний податок;
  • єдиний соціальний внесок.

Щоб отримати звільнення від цього зобов'язання, необхідно зібрати та подати пакет документів. Причому вже після демобілізації.

Для цього протягом 10 днів після демобілізації (або протягом 10 днів після закінчення реабілітації, якщо демобілізований перебував на лікуванні) до органу доходів і зборів за місцем податкової реєстрації подаються:

  • заява самозайнятої особи;
  • копія військового квитка чи іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов на військову службу під час мобілізації.

Якщо демобілізований ФОП перебуває на реабілітації після виконання бойового завдання, відповідні документи він може подати протягом 10 днів після закінчення лікування.

Варто зазначити, що на період дії воєнного стану в Україні призов на військову службу є офіційною підставою неможливості виконання платником податків-фізичною особою своїх обов’язків (п.п. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 № 225).

А якщо ФОП не має можливості подати таку заяву та відповідні документи чи їхні копії у визначені строки, тоді він подає їх одночасно з набуттям можливості виконання податкових обов’язків (наприклад, реєстрації податкової накладної, подання звітності, сплати невиконаного податкового зобов’язання), але не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей.

Якщо контролюючий орган ухвалить рішення про неможливість своєчасного виконання ФОПом податкового обов'язку, до нього не будуть застосовувати жодну передбачену законом відповідальність (абзац 14 п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ "Перехідні положення" ПКУ).

Чи забиратимуть майно в ухилянтів - відповідь адвоката

вівторок, 30 квітень 2024, 0:30

Закон про мобілізацію набуває чинності 18 травня. Якщо військовозобов’язаний не оновив свої дані протягом 60 днів, то можуть бути застосовані санкції, передбачені законом: обмеження керуванням транспортом через звернення до суду, штраф. Про це розповів...

Правила нарахування пенсій в Україні: Кому за новим законом не зарахують стаж за останні 10 років

понеділок, 29 квітень 2024, 23:50

Відповідно до нових змін у законодавстві, українцям, які працювали за кордоном, спростили облік страхового стажу. Однак деяким особам до стажу можуть не зарахувати останні 10 років, повідомили у Міністерстві соціальної політики, передають Патріоти Укра...