В Україні бути середнім класом невигідно: Хто платить за "золоту" електрику замість олігархів

Підвищення тарифів на електроенергію з 1 січня 2021 року< - це тільки початок, чесно попереджає влада. При цьому більшість українців вже не в змозі оплачувати комунальні послуги. А для деяких, далеко не самих заможних громадян, які використовують електрику для опалення, нові тарифи стали просто непідйомними, передають Патріоти України.

Українці вже другий місяць платять за електроенергію по-новому. Нагадаємо, уряд скасував пільгові тарифи на електрику для побутових споживачів з 1 січня 2021 року, але перші платіжки "порадували" громадян тільки в лютому.

Раніше перші 100 кіловат-годин оплачувалися за пільговим тарифом - 90 копійок за 1 кіловат-годину. З нинішнього року пільга скасована, і тепер вся спожита електроенергія оплачується по 1,68 гривні за 1 кіловат-годину.

Більшість жителів багатоповерхових будинків без електроплит цілком укладаються в 100 кіловат-годин на місяць, а тому рішення Кабміну вдарило саме по них.

Розглянемо це на прикладі. Якщо місячне споживання електроенергії в квартирі становить, скажімо, 80 кіловат-годин, то ще в грудні це коштувало 72 гривні. Але вже з січня в платіжці значиться сума в 134,4 гривні. У порівнянні з тим, що доводиться платити за холодне і гаряче водопостачання, а також опалення, це, начебто, не дуже багато. Але і дрібницею, звичайно ж, не назвеш.

Але найбільший шок відчули ті, хто використовує електроенергію для опалення. Для цієї категорії споживачів до нинішнього року також діяла пільга - вони оплачували перші 3000 кіловат-годин за тарифом 90 копійок. З 1 січня на весь спожитий обсяг поширюється тариф 1,68 гривні за 1 кіловат-годину.

Розглянемо відповідний приклад. Припустимо, що в будинку, де використовується електроопалення, споживання становить в середньому 2800 кіловат-годин. За попереднім тарифом воно оплачувалося в сумі 2520 гривень. А в платіжці за січень уже значилося 4704 гривні.

Але тут хоча б зрозуміло, звідки що взялось. Тому що бувають випадки, які раціонально взагалі неможливо пояснити.

Так, співрозмовник "Апострофа" розповів, що йому за перший місяць цього року прийшов рахунок за електроенергію на 10 тисяч гривень! Хоча за грудень він заплатив близько 3000 гривень.

Заради справедливості потрібно відзначити, що Кабінет міністрів ухвалив рішення повернути пільгу для споживачів електроенергії, які використовують її для опалення.

Однак згідно з постановою уряду №64 від 1 лютого 2021 року, мова йде не про оплату за пільговим тарифом, як це було раніше, а про компенсацію витрат домогосподарств. Тобто спочатку необхідно заплатити повну вартість, після чого, вже в наступному місяці, на рахунок споживача надійдуть кошти, що є різницею між повним та пільговим тарифом.

Чи збережеться ця пільга в подальшому, сказати складно. І це - додатковий привід для занепокоєння для тих українців, у яких в будинках немає центрального опалення.

"Якщо підвищаться тарифи на електроенергію, було б розумно ввести (чи зберегти) або компенсацію, або пільговий тариф для тих, у кого немає центрального опалення - а у нас є міста, де, фактично, центральне опалення було зупинено повністю, - сказав в коментарі "Апострофу" експерт енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп. - Тому було б правильно, щоб витрати на електроопалення можна було порівняти з витратами тих, у кого є центральне опалення, але при цьому не стимулювали відмовлятися від центрального опалення".

До кращих часів

Але, швидше за все, українцям потрібно готуватися до подальших підвищень цін на електроенергію. Таку необхідність представники влади та експерти пояснюють тим, що наші енерготарифипоки що істотно нижчі, ніж в більшості сусідніх держав, таких, як навіть Росія і Молдова, не кажучи вже про заможні країни "старої Європи".

До недавнього часу обговорювалося підвищення тарифів вже з 1 квітня - їх планувалося збільшити майже в два рази.

Також є плани збільшити вартість передачі електроенергії. За проектом рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), цей тариф може вирости на 7,5% - з 293,93 до 316,08 гривні за 1 мегават-годину. Документ запропонований до громадського обговорення, і поки неясно, коли це рішення набуде чинності (якщо це станеться взагалі).

Але людям зараз явно ніде брати гроші на оплату "комуналки". Як заявив в ефірі Апостроф TV народний депутат фракції "Батьківщина", колишній міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко, платіжки за березень і квітень можуть "добити" українців.

Мабуть, це розуміють і в уряді, тому що поки з підвищенням цін вирішили почекати. Однак без подальшого підвищення не обійтися - про це прямо заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Коли і наскільки - питання відкрите. Як зазначив Андріан Прокіп, підвищення тарифу на розподіл електроенергії в нинішньому році не повинно відбутися.

"Щодо ціни для населення, то обставини такі, що воно (підвищення) має відбутися в цьому році. Думаю, на рівні 40-50%", - сказав він, додавши, що зараз, коли вирішили цього не робити з 1 квітня, сказати , коли подорожчає електрика, складно.

Експерт Центру Разумкова Максим Білявський підтримує політичне рішення про збереження на найближчий час поточного тарифу.

"Як на мене, це - правильне рішення в умовах 10%-го рівня безробіття і нової хвилі коронавірусу, яка викликала в більшості областей локдаун та зупинку малого і середнього бізнесу", - заявив він в коментарі виданню.

Однак в цьому є і зворотній бік: "Коли існує дотування електроенергії, воно здійснюється за рахунок виробників. А, коли надходить імпорт (у 2021 році відновився імпорт з Росії - "Апостроф"), і відбуваються зловживання на ринку, - це подвійне навантаження на вітчизняних виробників електроенергії".

Усунути ж маніпуляції на ринку допоможе вирівнювання цін для всіх категорій споживачів (на жаль, разом з їх підвищенням для населення).

Закон один для всіх

Важливо розуміти, що ціни на електроенергію сильно різняться в залежності від її походження. Так, найбільш дешевою є атомна енергія, на яку, як і раніше, припадає понад 50% усієї виробленої в Україні електроенергії.

Електроенергія, що виробляється тепловими електростанціями (близько третини всієї електроенергії в країні) дорожча, а найдорожчою є електроенергія з відновлюваних джерел, особливо та, що виробляється сонячними електростанціями.

Частка "зеленої" енергії в Україні все ще відносно мала - менше 10%, але вона з кожним роком збільшується. Що не дивно, оскільки в нашій країні діє найвищий "зелений" тариф в Європі (в 2020 році уряд здійснив кроки щодо його зниження, але в цілому ситуація залишається такою ж самою). При цьому, згідно із законом, держава має викуповувати всю електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел.

"Зелена" енергетика і значна частина теплової енергетики знаходяться в приватних руках, а ось атомна енергія виробляється на АЕС, оператором яких є державне підприємство "Енергоатом".

Але, як це часто буває в нашій країні, олігархи змогли "домовитися" про купівлю електроенергії для своїх підприємств у "Енергоатома" за дуже привабливими цінами, про що раніше писав "Апостроф": за підсумками, м'яко кажучи, дуже спірних аукціонів, компанії, пов'язані з олігархами, купили електроенергію в буквальному сенсі за копійки.

Ось і виходить, що за багатіїв платять якщо не найбідніші, то вже точно середній клас. Поводячи підсумок, відзначимо, що приведення тарифів на електроенергію до ринкового рівня (поступово і з забезпеченням захисту для найбільш вразливих верств населення) концептуально вірно, але важливо, щоб воно стосувалося всіх. Тим більше тих, хто в змозі заплатити.

Джерело: Апостроф

На найбільшому оборонному заводі Великої Британії стався вибух

середа, 17 квітень 2024, 21:46

На заводі найбільшої британської оборонної компанії BAE Systems на півдні Вельсу вранці 17 квітня стався вибух. Про це повідомляє BBC, передають Патріоти України. Як заявили у компанії, на заводі негайно активували «протоколи безпеки», на місце прибули...

Відключенням бути? Споживання електроенергії стрімко зростає: "Укренерго" звернулося із важливою заявою

середа, 17 квітень 2024, 17:54

Через похолодання та хмарну погоду споживання елетроенергії стрімко зростає - на 6,5% більше аналогічного показника 15 квітня. Про це повідомляє пресслужба "Укренерго", передають Патріоти України. "Через похолодання та хмарну погоду споживання стрімко ...