В Україні готують націоналізацію системного банку: Що буде з грошима його клієнтів

В Україні вже найближчими днями заплановано націоналізацію системного банку. Він є одним із найбільших в Україні. Звичайно, його клієнтів турбує, що буде з їхніми грошима. Адже багато українців мають вклади у цьому банку. Йдеться про Sense Bank, націоналізацію якого заплановано цього тижня, передають Патріоти України.

Sense Bank, більш відомий українцям як колишній Альфа Банк, незабаром має стати державним. Цей банк посідає 11-у позицію за сумою активів і вважається одним із системних банків. Тому Україна не могла допустити, щоб такий великий банк, до того ж цілком благополучний, канув у небуття. Так само, як і не могла допустити, щоб Альфа Банк і далі працював на фінансовому ринку нашої країни.

Справа в тому, що левова частка акцій цього банку належить двом російським мільярдерам – Михайлу Фрідману та Петру Авену. Обидва вони перебувають під санкціями ЄС та Великобританії, і обидва абсолютно лояльні до путінського режиму, та анітрохи не засуджують агресію РФ проти України.

Україна не могла допустити, щоби банк із російським капіталом, що належить підсанкційним російським власникам, працював в Україні. Тому було ухвалено рішення про приватизацію Sense Bank.

Приватизація цього банку стала можливою завдяки підписанню президентом Зеленським нещодавно ухваленого закону України. Цей закон дозволяє українському уряду оголошувати неплатоспроможною та, за потреби, націоналізувати власність розпорядників, які перебувають під санкціями через військове вторгнення РФ в Україну.

Номінально власником цього банку є компанія ABH Holdings SA, центральний офіс якої знаходиться в Люксембурзі. Компанія вже заявила,що вважає націоналізацію своєї власності незаконною та оскаржуватиме її в міжнародних судах.

Не може погодитись із націоналізацією свого банку і сам Михайло Фрідман. Його адвокати вже займаються цією справою та готують правові зачіпки, щоб домогтися скасування переходу банку з приватних рук у державні.

"Новий закон є дискримінаційним і порушує міжнародні правові стандарти справедливості стосовно інвесторів", – йдеться у заяві компанії ABH Holdings SA.

При цьому, знаючи про націоналізацію його банку, Михайло Фрідман намагався минулого місяця докапіталізувати Sense Bank на 1 мільярд доларів і продати його іноземному покупцю. Однак цю спробу було припинено Нацбанком України. Тому тепер Фрідман шукатиме заступництва у Феміди.

Звичайно, клієнтів Sense Bank не може не турбувати "битва титанів", яка розгорнулася за цю фінансову установу. Адже гроші, як відомо, люблять тишу. Втім, якщо банк, як і задумано, націоналізують, то всі їхні заощадження залишаться на місці. Та й персонал банку ніхто не звільнятиме. Люди залишаться на своїй колишній роботі. А перехід банку до державного підпорядкування, навпаки, додасть міцності вкладам та впевненості його вкладникам

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...