В Україні готують обмеження переказів грошей з картки на картку - заява НБУ

Нацбанк не відмовився від планів обмеження p2p платежів за картками для боротьби зі схемою "дропів" – людьми, які за винагороду надають зловмисникам доступ до своїх банківських карток та рахунків. Наразі ведеться обговорення цього питання. передають Патріоти України.

Про це повідомив голова Нацбанку Андрій Пишний. Він зазначив: мета регулятора – щоб політика, яку він провадить, "була максимально зрозуміла".

"Триває фаза обговорення цього питання з волонтерми. Команда зараз на другій ітерації обговорення з волонтерським середовищем, ми збираємо їхні позиції. Будемо виходити, сподіваюсь, наступного тижня на наступну зустріч" , – йдеться у повідомленні.

У чому суть проблеми

Дропи – це люди, які за винагороду надають зловмисникам доступ до своїх банківських карток і рахунків. Такі платіжні засоби використовуються як транзитні для проведення переказів на різні суми між іншими рахунками. Це потрібно зловмисникам, аби увести жертв в оману, "заплутати сліди" й ускладнити правоохоронцям роботу під час розслідування злочинів.

Кошти, які проходять через рахунок дропа, можуть бути отримані злочинним шляхом, зокрема – торгівлею наркотиками, людьми, зброєю та ін. Також рахунки дропів часто використовуються для ухилення від сплати податків та переміщення грошей, викрадених з рахунків інших людей.

"Грошових мулів" можуть залучати на постійній основі – коли він сам переказує отримані кошти куди скажуть, залишаючи собі певний відсоток або "одноразово" – коли дроп за одноразову плату передає оформлені на нього банківські картки, включно з пін-кодами і доступом до веб-банкінгу.

Українцям встановили ліміти на грошові перекази між картками

Раніше ж українські банки почали встановлювати ліміти для грошових переказів із картки на картку – щоб протидіяти шахрайству та відмиванню грошей. Обмежуються не лише суми переказів, а й кількість транзакцій. Однак ці ліміти різняться залежно від фінустанови.

Зокрема, основні ліміти на перекази між фізичними особами в ПриватБанку встановлені на різному рівні залежно від того, чи отримує клієнт гроші або відправляє. Однак у будь-якому разі при переказі діє обмеження 29 999 грн за один платіж.

Ліміт на перекази між фізичними особами в Монобанку встановили так:

  • можна переказати на картку українського банку за одну операцію до 60 тис. гривень; ліміти на кількість операцій: на день – 50 шт., за 4 дні – 100 шт., на місяць – 150 шт. Максимальна сума, яку можна перевести на місяць, визначається лімітом платіжних систем: MasterCard – не більше еквівалента $10 тис. за курсом НБУ, Visa – не більше еквівалента $25 тис. за курсом НБУ.
  • для P2P переказів на іноземні картки за одну операцію можна переказати до 30 тис. грн в еквіваленті, але не менше 1 дол./1 євро/1 грн; дозволено 5 таких операцій на тиждень та 10 на місяць;
  • для переказів за кордон через SWIFT діє ліміт НБУ на інвестиції за кордон, перекази всередині цього ліміту проводяться за наявності підтверджуючих документів: сума операцій не повинна перевищувати200 тис. євро на календарний рік.

Є в кожному домі! Названо прилади, які найбільше тягнуть електрики

неділя, 7 липень 2024, 10:30

Через складну ситуацію в енергосистемі українців неодноразово закликали економити електроенергію та не вмикати одночасно всі побутові прилади. Енергетики назвали найбільш енерговитратну техніку, яка є в кожному будинку. передають Патріоти України. По в...

Виплати отримають не всі? В Україні проведуть масштабну пенсійну реформу

неділя, 7 липень 2024, 10:00

В Україні в проєкті Стратегії демографічного розвитку анонсують проведення пенсійної реформи. Деталі реформи не розголошують, однак зміни в пенсійній системі виглядатимуть радше не як глобальна реформа, а як корекція допущених раніше помилок, що має зр...