В Україні громадяни зобов'язані заплатити податки навіть за старі квартири - роз'яснення

В Україні в 2024 році мають заплатити податки за квартири та будинки, площа яких перевищує норму. Норма для квартири складає 60 квадратів, а для будинків – 120 квадратів, передають Патріоти України.

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Одеській області, у 2024 році податок нараховують за звітний 2023 рік, тобто ставку потрібно розраховувати з урахуванням мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня 2023 року. Вона становила 6700 грн. Виходячи з цього, ставка за квадратний метр не може бути більшою за 100,5 грн (6700 х 1,5%).

До прикладу кожен власник нерухомості за допомогою онлайн-калькулятора може самостійно розрахувати, скільки податку доведеться заплатити. Калькулятор обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб розміщено на сайті Державної податкової служби України.

Необхідно звернути увагу, якщо у громадянина є право власності на об'єкт нерухомості, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25 тисяч гривень на рік.

Не сплачують податок на нерухомість власники об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку (пп. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ):

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості – до 60 кв. метрів;
  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – до 120 кв. метрів;
  • для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – до 180 кв. метрів.

Сплатити податок необхідно протягом 60 днів з дня вручення повідомлення. При цьому платники податку на нерухоме майно мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних.

Можливі два сценарії: Нардеп розповів, що буде відключення світла взимку в Україні

вівторок, 17 вересень 2024, 18:44

Одним із головних чинників того, чи будуть в Україні відключення світла взимку, є погода. Про це розповів голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, наро...

Несподіваний наслідок: Розвиток штучного інтелекту може залишити світ без одного металу, - FT

вівторок, 17 вересень 2024, 18:30

Розвиток технологій штучного інтелекту призведе до дефіциту міді, заявила фінансова директорка гірничодобувної компанії ВНР Billiton Вандіта Пант. За її словами, які наводить Financial Times, наразі дата-центри споживають менше 1% міді, проте до 2050 р...