В Україні кардинально змінилися ціни на овочі: Експерти пояснили, чи буде зимовий дефіцит

Цього року українці матимуть достатню кількість овочів за цінами нижчими, ніж минулого року, завдяки збільшенню посівних площ та державній підтримці виробників. Зусилля аграріїв забезпечать стабільне постачання овочів на внутрішній ринок, навіть в умовах зими, передають Патріоти України.

Про це розповів директор Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Андрій Кравченко. За його словами, Україна входить в осінньо-зимовий період 2024 року з достатнім запасом овочів, які будуть доступні за цінами нижчими, ніж минулого року.

Це стало можливим завдяки збільшенню посівних площ під традиційні культури "борщового набору" – цибулю, моркву, буряк, картоплю та капусту. Українські аграрії активно працювали над розширенням площ під ці культури, особливо в регіонах центральної та західної частини країни. Зокрема, значні обсяги посівів було здійснено у Вінницькій, Черкаській, Полтавській та Дніпропетровській областях, які забезпечили не лише внутрішні потреби, але й створили потенціал для експорту.

Збільшення посівних площ та нові локації

Через окупацію та активні бойові дії частина традиційних регіонів вирощування овочів стала недоступною для аграріїв, що змусило їх шукати нові локації для посівів. Так, Вінницька, Черкаська, Полтавська та Дніпропетровська області, де раніше не було таких масштабів вирощування овочів, стали ключовими регіонами для забезпечення продовольчої безпеки країни. У цих областях вже другий рік поспіль спостерігається тенденція до збільшення посівних площ під культури "борщового набору".

Завдяки таким зусиллям, попри складні умови, українські фермери змогли забезпечити внутрішній ринок необхідною кількістю овочів. Моніторинг, який проводиться щомісяця, показує, що ціни на основні овочі є нижчими порівняно з минулим роком та попереднім місяцем. Це свідчить про те, що споживачі отримають доступ до якісної продукції за більш привабливими цінами.

Підтримка з боку держави

Однією з важливих складових розвитку овочівництва в Україні є державна підтримка. Як зазначив заступник директора Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Андрій Кравченко, уряд пропонує кілька програм підтримки для виробників овочів. Зокрема, йдеться про компенсацію витрат на зрошувальні системи, що є важливим елементом у зв'язку зі змінами клімату та недостатньою кількістю вологи.

Також діє програма "Є робота", спрямована на розвиток садівництва та овочівництва в Україні. Ця ініціатива передбачає створення робочих місць та підтримку підприємств, які займаються вирощуванням овочів у теплицях та закритих ґрунтах. Це дозволяє не тільки продовжити період постачання овочів на ринок, але й створити додаткові робочі місця для населення.

Очікування на зиму

Зважаючи на поточні показники, Кравченко стверджує, що українці матимуть достатню кількість овочів протягом зимового періоду. Зусилля аграріїв та державна підтримка сприяють стабільному забезпеченню продовольчої безпеки країни. Програми, які вже діють, продовжуватимуть реалізовуватись і в наступні роки, що забезпечить стабільний розвиток овочівництва та сприятиме зміцненню економіки в цій сфері.

Підсумовуючи, можна сказати, що український овочевий рік 2024 буде достатньо успішним. Українці матимуть доступ до якісних овочів за нижчими цінами, а виробники отримають необхідну підтримку для подальшого розвитку.

Транзакції на десятки мільярдів у підвішеному стані: Російським компаніям все складніше проводити платежі з Китаєм

п’ятниця, 30 серпень 2024, 22:40

Деякі російські компанії зіштовхнулися зі збільшенням затримок та зростанням витратами за платежі з торговими партнерами в Китаї. Транзакції на десятки мільярдів юанів залишаються у підвішеному стані. Про це пише Reuters із посиланням на співрозмовникі...

Подоляк спростував дату припинення транзиту російської нафти по "Дружбі"

п’ятниця, 30 серпень 2024, 20:49

В Офісі Президента спростували раніше поширену інформацію про зупинку транспортування російської нафти до Європи. Там стверджують, що Україна повноцінно буде виконувати свої зобов'язання до завершення дії відповідних угод. Про це повідомив радник Офісу...