В Україні кожен другий ФОП створено торік жінками: В яких галузях найбільше відкрито підприємств

У 2023 році кожен другий новостворений ФОП в Україні був заснований жінкою, а кожну третю компанію очолювала жінка. Для підтримки жіночого підприємництва Міністерство економіки запустило грантову програму "СТВОРЮЙ!" з бюджетом у $1 мільйон, яка надає до $15 тис. на розвиток малого та середнього бізнесу українок у сфері виробництва та переробки, передають Патріоти України.

Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко під час підсумовування подачі заявок на грантову програму "СТВОРЮЙ!" для жінок-підприємиць. Незважаючи на ці позитивні тенденції, у бізнес-середовищі України все ще існує гендерний дисбаланс.

За словами Юлії Свириденко, жінки частіше відкривають малі та мікробізнеси, тоді як у середніх і великих підприємствах переважають чоловіки-керівники чи власники. Це підкреслює необхідність підтримки жінок у розвитку їхнього бізнесу до більшого масштабу.

Програма "СТВОРЮЙ!" для підтримки жінок-підприємиць

Для подолання гендерного розриву Міністерство економіки за фінансової підтримки Ukraine-Moldova American Enterprise Fund (UMAEF), за реалізації з KSE Foundation Київської школи економіки та у партнерстві з AT "Ощадбанк" запустило грантову програму "СТВОРЮЙ!". Ця програма спрямована на підтримку жінок, які є власницями виробництв, з бюджетом у $1 мільйон.

Програма націлена на масштабування та розвиток малого і середнього бізнесу українок у сфері виробництва та переробки. Грантові кошти, максимальна сума яких становить $15 тис., переможниці можуть витратити на придбання, доставку та монтаж виробничого устаткування, а також, не більше 30% гранту, на придбання програмного забезпечення і навчання. Після отримання коштів грантерки повинні відзвітувати про витрачені кошти через два місяці.

Юлія Свириденко зазначила, що програма отримала великий відгук від жінок-підприємиць з усієї України. До оргкомітету, що стартував наприкінці квітня, надійшло більше тисячі заявок.

Географія та галузі бізнесу

Найбільша кількість заявок надійшла від власниць бізнесу із західного (41% від загальної кількості), центрального (18%) та північного (18%) регіонів України. Найменше заявок було отримано зі східного (14%) та південного (9%) регіонів. 12% апліканток розвивають свій бізнес у сільській місцевості.

Аналіз заявок показав, що майже 60% учасниць представляють харчову та легку промисловість, зокрема виробництво одягу. Поліграфія та меблеве виробництво також є популярними, становлячи близько 5% від загальної кількості заявок кожна.

В Україні стрімко переписали ціни на популярний продукт: Чого чекати далі

середа, 7 серпень 2024, 9:08

Ціни на кавуни в Україні знизилися майже вдвічі. Причина - сильна спека, через яку виробники прагнуть якнайшвидше продати свою продукцію. Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький, передають Патріот...

По всьому світу обвалилися ціни на ключовий продукт: Яка причина і що буде далі

середа, 7 серпень 2024, 8:36

Ціна на цукор впала до найнижчого рівня з жовтня 2022 року через розпродаж на світових ринках та збільшення поставок з Бразилії. Перспективи збільшення виробництва в Індії також покращують пропозицію цукру на ринку. Про це пише Bloomberg, передають Пат...