В Україні може подорожчати комуналка: Названо можливу дату перегляду тарифів

В Україні вартість комунальних послуг мають право переглянути лише у травні 2024-го. У цей момент перестануть діяти фіксовані ціни на газ та електроенергію, а також можуть подорожчати опалення та гаряча вода. При цьому, як прогнозують у Нацбанку, фіксовані тарифи на комуналку зовсім скасують в Україні вже 2025-го, передають Патріоти України.

Як можуть перерахувати тариф на газ в Україні

В Україні ціни на газ встановлено до травня 2024 року. Кубометр буде коштувати 7,96 грн до кінця опалювального сезону. Потім тариф залежатиме від багатьох факторів:

  • вартості газу на європейському ринку;
  • економічної ситуації у країні;
  • фінансового стану у "Нафтогазі";
  • наявності бюджетних коштів на компенсацію нижчих цін;
  • політичної волі уряду та, можливо, Офісу президента.

За даними УЕБ, вартість газу на ринку у листопаді становить близько 15,2 грн. Тобто якби зараз діяли ринкові ціни на газ, то за кожен кубометр треба було б заплатити вдвічі більше.

Нинішні ціни, за якими українці споживають газ, нижчі за ринкові, зазначив керівник правління "Нафтогазу". "Це означає, що навіть ті споживачі, які мають можливість і повинні платити повну ціну, все ж таки продовжують платити низьку, регульовану ціну. Це не дозволяє розвиватися системі, стимулювати енергоефективність та економити енергію, електроенергію та газ. Тому ми десь стоїмо на місці в цьому плані", – наголосив голова правління "Нафтогазу" Олексій Чернишов.

Вартість електроенергії

Тариф на електроенергію також не змінюватиметься щонайменше до травня 2024 року. Вартість залежатиме від цілого ряду факторів:

  • ситуації у енергосистемі;
  • можливості деокупації Запорізької АЕС;
  • політичного рішення уряду та Офісу президента.

За оцінками НБУ, регульовані тарифи на газ та електроенергію будуть скасовані лише 2025-го. До цього моменту ціни контролюватимуть уряд і залежатимуть від постанов.

Коли можуть скасувати регулювання тарифів на комуналку

В Україні регулювання тарифів на комунальні послуги, у тому числі газ та електроенергію, дозволяє стримувати темпи інфляції. Однак регулювання скасують уже 2025-го. Це спричинить значне подорожчання комунальних послуг.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ. "На прогнозному горизонті адміністративна інфляція поступово зростатиме. Вона визначатиметься насамперед подальшим подорожчанням тютюнової продукції внаслідок підвищення акцизів і тарифів на окремі ЖКП. Водночас її стримуватиме дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання, який згідно з припущеннями цього прогнозу буде скасовано лише у 2025 році", – зазначають у НБУ.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...