В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації видання "Фокус", передають Патріоти України.

"У серпні–жовтні ситуація істотно покращиться через закінчення спеки та виходу із ремонтів блоків АЕС, ТЕС та ГЕС, – зауважив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. – Однак взимку тривалість обмежень може бути на рівні липня через низькі температури. І цей прогноз дійсний за відсутності нових суттєвих руйнацій енергооб'єктів".

Юрій Корольчук також впевнений, що взимку електроенергії українським споживачам не вистачить, та наводить конкретні цифри. За його словами, у літні піки спеки та ремонтів дефіцит в енергосистемі сягав не "офіційні" 1,5–2,5 ГВт, а удвічі більше. Українська енергосистема могла виробити лише 8–9 ГВт за необхідних обсягів у 13 ГВт.

"Навіть при дефіциті у 2,5 ГВт обмеження електроенергії у критичних регіонах не становило б більше приблизно 6 годин на добу, — пояснює Корольчук. — Тому Укренерго може скільки завгодно видавати бажане за дійсне, але це ніяк не допоможе взимку. Проблеми будуть навіть якщо працюватимуть 8–9 блоків АЕС, відремонтують 2000 МВт теплової генерації, 1000 МВт гідрогенерації і буде тепла зима".

Взимку енергосистема матиме гарантовані 11 ГВт потужностей, у той час як в період морозів, сезонного критичного енергоспоживання ми потребуватимемо 15–16 ГВт, продовжує експерт. Тож, на жаль, знову матимемо дефіцит 4–5 ГВт, проте через особливості функціонування енергосистеми взимку відключень буде, ймовірно, більше.

Масштаб відключень в липні дає нам уявлення про те, як ми житимемо взимку за умови, що не буде суттєвого погіршення дефіциту потужностей через нові можливі обстріли, погоджується експерт з питань енергетики Андріан Прокіп.

За його словами, базовий сценарій зими – відключення приблизно такого ж масштабу, як і в липні. Ситуація може бути дещо кращою взимку, якщо не буде нових обстрілів і втрат, а енергетичні компанії і промислові споживачі встигнуть побудувати більше потужностей з виробництва електроенергії. Але може бути зворотна ситуація, якщо внаслідок нових обстрілів буде втрачено додаткові потужності.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...