В Україні можуть ввести обмеження на переказ грошей із картки на картку: Що відомо

У комітеті Верховної Ради з питань податкової політики рекомендують Нацбанку посилити моніторинг операцій, що проводяться за рахунками фізичних осіб. А крім того, запровадити обмеження на перекази коштів між банківськими картками. Про це повідомив голова комітету Данило Гетманцев ("Слуга народу"). Він зазначив: рекомендації викладено у рішенні за результатами заслуховування голови НБУ Андрія Пишного, передають Патріоти України.

"Рекомендувати Національному банку України ... визначитися з доцільністю запровадження обмежень на виконання платіжних операцій з використанням реквізитів електронних платіжних засобів", – йдеться у рекомендаціях. При цьому в них наголошується: захист інтересів добросовісних споживачів у такому разі має бути забезпечений.

Крім того, зазначили в комітеті, Нацбанку слід запровадити "більш дієві заходи впливу за порушення вимог платіжного законодавства". Зокрема, посилити вимоги до:

  • систем моніторингу операцій;
  • систем управління ризиками;
  • систем внутрішнього контролю для постачальників платіжних послуг.

Також у комітеті очікують, що регулятор продовжить роботу щодо виявлення схем використання платіжної інфраструктури з незаконною метою. Зокрема, використання шахраями рахунків фізичних осіб, від імені яких виконуються платіжні операції з метою шахрайських дій (дропів).

Банки ввели обмеження переказів грошей із картки на картку

Раніше українські банки обмежили проведення транзакцій з MMC-кодом (кодом категорії бізнесу) "Азартні ігри" за рахунок карткового "кредитного ліміту". Що, визнають у самому банківському секторі, можна вважати частиною глобальної стратегії боротьби з чорними P2P-переказами, яка передбачає запровадження лімітів на здійснення транзакцій за кількістю операцій та сум (до 100 тис. грн на місяць).

"Банками були ініційовані певні налаштування та обмеження, які унеможливлюють проведення "азартних" транзакцій, які намагаються здійснити клієнти кредитними коштами", – розповіла OBOZ.UA Марина Павленко, провідна експертка з фінансового моніторингу одного з українських банків.

Вона наголосила:

нові можливі обмеження стосуватимуться лише P2P-переказів (з картки на картку). Зачіпатимуть вони:

  • суму переказів – до 100 тис. грн на місяць;
  • кількість транзакцій – 30 на місяць.

"При цьому на рахунок можуть надходити інші кошти (заробітна плата, пенсія, стипендія, допомога родичів і т.д.). Під такі обмеження не потрапляють розрахунки в торговельних мережах, придбання будь-яких товарів. Так, для пересічного власника картки жодних змін, по суті, не відбудеться: понад 95% громадян не відчують нових лімітів", – пояснила Павленко.

Все за планом? У РФ усе частіше затримують або скасовують операції з постачання палива, найгірша ситуація з бензином

середа, 14 серпень 2024, 23:30

На паливному ринку країни-агресора Росії фіксують дедалі більше затриманих чи скасованих із боку нафтопереробних заводів угод про постачання бензину й дизпалива. Про це пише російський "Коммерсантъ", передають Патріоти України. Учасники ринку все біль...

В Україні розікрали мільйони на закупівлі захисту для танків ЗСУ: Ось який тюремний термін загрожує зловмисникам

середа, 14 серпень 2024, 19:30

Правоохоронці викрили схему заволодіння державними коштами під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки ЗСУ. Учасники схеми розкрали 12 млн грн, за що їм загрожує до 12 років ув'язнення. Про це повідомили в Офісі генпрокурора...