В Україні можуть звільнити десятки тисяч чиновниць та співробітниць держпідприємств: Як змінили правила

На початку травня усі співробітниці державних підприємств та чиновниці мають повернутися в Україну. Йдеться про десятки тисяч бюджетниць, які виїхали за межі країни через початок повномасштабної війни, передають Патріоти України.

В іншому випадку вони ризикують втратити роботу. 26 квітня Кабінет міністрів ухвалив постанову №481, яка забороняє працівникам підприємств державного сектору економіки працювати за кордоном. Перебувати за межами країни можна лише у разі службового відрядження.

Скільки всього чиновниць та співробітниць держпідприємств серед біженок, сказати складно. "На жаль, подібних цифр не зможе дати ніхто. Їх просто не відстежують", -– прокоментував UBR.ua президент Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

При цьому в Україні дуже багато чиновників нижчої ланки – жінки. Вони, як і інші українці, виїжджали разом із дітьми з окупованих територій, Києва, Харкова тощо. Тепер вони повинні або оформити відпустки за власний рахунок (якщо роботодавець дозволить), або ж вони втратить свою роботу.

За чинними правилами українські чиновниці можуть працювати віддалено. Наприклад, із західних областей України. Проте виконувати свої завдання, перебуваючи у Польщі, заборонено. Директори департаментів уже зібрали списки своїх працівників. Також чиновників попросили написати папір, у якому вони письмово підтверджують, що перебувають в Україні та вказали конкретну адресу.

Останні атаки РФ позбавили Україну 10% електрогенерації: Скільки часу піде на відновлення

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:43

Російські удари по енергосистемі України з 20 березня призвели до втрати більше 10% генеруючих потужностей. Відновити генерацію навряд чи вийде до початку наступного опалювального сезону, а найсерйозніші проблеми - з вугільними теплоелектростанціями, п...

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...