В Україні пенсії розраховуватимуть за іншою системою: У Мінсоцполітики дали пояснення

Найближчим часом в Україні може відбутися зміна системи розрахунку пенсій. У новій системі враховуватимуть як кількість відпрацьованих років, так і суму щомісячних внесків, зроблених громадянином, передають Патріоти України.

Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю виданню "Укрінформ".

Наразі в Україні існують три види пенсій:

  • солідарна
  • обов'язкова накопичувальна
  • добровільна накопичувальна

"Сьогоднішня система часто і багато зазнавала змін. І тому розрахунок пенсії ускладнився. Наразі вона містить масу добавок і дотяжок, наприклад, враховується дотяжка до прожиткового мінімуму, дотяжка за стаж тощо. Люди змушені йти до фахівців, щоб вирахувати свою пенсію, бо самому це зробити майже неможливо. І ми хочемо спростити цей механізм", – сказала вона.

Тепер система враховуватиме лише два критерії:

  • кількість відпрацьованих років
  • кількість внесків, які людина сплачувала щомісяця

Нововведення передбачають, що внески перетворюватимуться на певну кількість балів. Кожен бал дорівнюватиме 30% від середньої заробітної плати за відповідний рік. Це означає, що особи, які пропрацювали 35 років і отримували протягом цього часу середню заробітну плату, зможуть розраховувати на отримання щонайменше 30% свого доходу через солідарну пенсійну систему.

"Крім того, виводимо гарантію – якщо ви пропрацювали мінімум 15 років і зайшли в пенсійну систему, то точно маєте право на 30% від мінімальної заробітної плати того року", – сказала вона.

Транзакції на десятки мільярдів у підвішеному стані: Російським компаніям все складніше проводити платежі з Китаєм

п’ятниця, 30 серпень 2024, 22:40

Деякі російські компанії зіштовхнулися зі збільшенням затримок та зростанням витратами за платежі з торговими партнерами в Китаї. Транзакції на десятки мільярдів юанів залишаються у підвішеному стані. Про це пише Reuters із посиланням на співрозмовникі...

Подоляк спростував дату припинення транзиту російської нафти по "Дружбі"

п’ятниця, 30 серпень 2024, 20:49

В Офісі Президента спростували раніше поширену інформацію про зупинку транспортування російської нафти до Європи. Там стверджують, що Україна повноцінно буде виконувати свої зобов'язання до завершення дії відповідних угод. Про це повідомив радник Офісу...