В Україні перерахують ціни на газ: Скільки доведеться платити взимку

В Україні тариф на газ взимку може вирости з 5,3 до 7 грн за кубометр. Таке подорожчання пов'язано з піковим періодом споживання блакитного палива, передають Патріоти України.

Аналітик Єгор Комов вважає, що вже в грудні на ринку вартість кубометра може становити 7 грн. Це значно менше, ніж торішня ціна, але водночас більше, ніж українці платять зараз.

"Газ це товар, на вартість якого впливають всі ті ж закони ринку. З початком опалювального сезону попит на газ росте, більше покупців за того ж обсягу, значить, вищою буде ціна. Зараз з'являються ринкові механізми, наприклад, є можливість перейти на річні тарифи і платити за однією і тією ж вартістю. Тоді ціна рости не буде", – пояснює аналітик.

В Україні з 1 серпня 2020-го відкритий вільний ринок газу для населення. Тепер "Нафтогаз" не зобов'язаний продавати блакитне паливо за встановленими урядом тарифами, до того ж, є різні постачальники і можна вільно вибирати, у кого і за якою ціною купувати.

"Ціна зросте тому, що змінюється сезон. Як правило, це відбувається з наближенням зими. У яких межах вона перебуватиме – зараз сказати складно, але очікувано, що її рівень буде нижчим, ніж минулої зими. Нині сформовано високі запаси природного газу в сховищах, а на зниження попиту вплинула пандемія коронавірусу", – розповіла аналітикиня Української енергетичної біржі Оксана Запорізька.

Джерело: Обозреватель

Війна не завада: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

вівторок, 16 квітень 2024, 11:28

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передають Патріоти Украї...

Готові відкритися уже через місяць: В аеропорту "Київ" заговорили про відновлення польотів

вівторок, 16 квітень 2024, 9:57

Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) готовий приймати пасажирів через місяць з моменту відкриття авіаперевезень. Коли саме це станеться, поки що невідомо, проте керівництво "Києва" запевняє, що всі технічні пошкодження аеропорту можна швидко усунути. П...